Thursday, February 02, 2006

voorbode...

Buitenland

do 2 feb 2006, 20:18
Meteorologisch fenomeen La Niña weer terug

ATLANTA - Het meteorologische fenomeen La Niña, dat door een afkoeling van een deel van de Stille Oceaan zorgt voor klimaatveranderingen in de Verenigde Staten, Azië en Zuid-Amerika, is weer terug. Dat hebben Amerikaanse meteorologen donderdag op een congres gezegd na de bestudering van de temperatuur van water- en luchtstromingen in en boven de Stille Oceaan.


Als de temperatuurveranderingen langer dan vijf maanden aanhouden en gemiddeld een halve graad Celsius onder de normale waarden liggen, is formeel sprake van een nieuwe 'Niña'. Van het spiegelbeeld van La Niña (El Niño) is sprake als de water- en luchttemperaturen gemiddeld een halve graad boven de normale waarden liggen.

Een daling van de temperaturen leidt meestal tot meer en sterkere orkanen later in het jaar, terwijl een stijging meestal veel meer regen en in veel gebieden een daling van de visstand tot gevolg heeft.

Of de nieuwe Niña sterk, gematigd of zwak wordt, is volgens klimaatdeskundigen nog niet te zeggen. De laatste keer dat er sprake was van een sterk Niña-fenomeen was in de winter van 2002-2003.