Friday, February 03, 2006

nieuws

Buitenland

vr 3 feb 2006, 19:26
Honderden zeehondenpups verdronken
OTTOWA - Ongeveer 1500 zeehondenpups zijn eerder deze week verdronken toen ze op een klein eiland voor de oostkust van Canada door hoge vloedgolven in het woeste zeewater werden gesleurd. Dat heeft een woordvoerder van het Canadese ministerie van Visserij en Oceanen vrijdag verklaard.


„We schatten dat van de ongeveer 2000 pups die voor de storm waren geboren er ongeveer 1500 verdronken zijn”, aldus de zegsman. Op de Canadese televisie waren beelden te zien van talloze aangespoelde dode zeehondenjongen.

Grijze zeehonden in de Straat van Northumberland, die tussen Nova Scotia en Prince Edward Island ligt, baren hun jongen normaal gesproken op ijs dat het water in dit jaargetijde gewoonlijk bedekt. Maar door abnormaal warm weer ontbreekt het ijs en waren de zeehondenmoeders gedwongen uit te wijken naar het piepkleine eilandje Pictou.

Nadat de vloedgolven de pups hadden meegesleurd zouden de zeehondenmoeders verwoed hebben geprobeerd hun jongen weer aan land te krijgen. Zeehondenpups kunnen door hun dikke babyvacht in de eerste weken na hun geboorte nog niet goed zwemmen.



zoals u kunt lezen heeft deze weerspiegeling ook voor de dierenwereld grote gevolgen.