Monday, June 02, 2008

Extra weerswaarschuwing KNMI..!!!

Lokaal tropische warmte ontaardt in onweer

Extra waarschuwing KNMI voor zwaar onweer

02 juni 2008 - De temperatuur loopt razendsnel op en lokaal komt de tropische 30 graden in beeld. Het vochtig warme weer ontaardt vanmiddag en vanavond in onweer dat heftig kan uitpakken. Blijf de extra waarschuwingen van het KNMI volgen! Zie ook www.meteoalarm.eu.

Zaterdagnacht trok een actief buiencomplex over ons land
De afgelopen dagen trokken geregeld flinke buiencomplexen vanuit Duitsland over ons land. De buien ontstaan steeds in het grensgebied tussen zeer warme en koelere lucht. Dat overgangsgebied is inmiddels boven ons land terechtgekomen, waardoor het vooral in de oostelijk helft van het land zeer warm is. Ook de onweerskansen zijn groot en door de hitte kunnen de buien bijzonder heftig worden. Zatermiddag en in de nacht van zaterdag op zondag trokken zware buien vanuit het oosten over ons land. 's Middags gingen de buien over het zuiden, 's avonds over het midden van het land, precies zoals door de weermodellen was berekend. Vooral zaterdagavond laat was sprake van noodweer met talrijke bliksem(inslagen) en zware regen. Vooral op de lijn Nijmegen-Arnhem-Utrecht-Haarlem en in delen van Friesland was het onweer bijzonder heftig en was het één van de zwaarste onweders van de laatste jaren.

Hittegolf zuidoost Europa
De warme lucht, die via een omweg naar het noorden is gevoerd, staat in grote delen van Europa garant voor (record)hoge temperaturen. Centraal en zuidoost-Europa worden getroffen door een hittegolf. In Duitsland, Oostenrijk en het zuiden van Europa zijn de afgelopen dagen extreem hoge temperaturen gemeten tussen 30 en 38 graden. Palermo op Sicilië zat het eerst in de hiite en noteerde op 27 mei 38,9 graden. Op 28 mei werd in Graz 34,9 graden, op 29 mei meldde Bad Goisern 34,3 graden. Dat zijn de hoogste temperaturen ooit in mei in Oostenrijk gemeten. Chirpan (Bulgarije) noteerde op 28 mei 36,2, Gevgelija (Macedonië) 37,5, Larissa (Griekenland) 38,4 graden.

Zware onweersbuien
Door de grote tegenstellingen in temperatuur en het vele vocht in de atmosfeer ontstaan bijzonder heftige buien met onweer, hagel en windstoten. Ook ons land heeft ermee te maken waarbij op sommige plaatsen 20 tot 25 mm in korte tijd viel. Duitse weerstations melden hoeveelheden tussen 50 en 70 mm. Veel meer regen kreeg Corsica met vrijdag 147 mm in 24 uur. Het weerstation La Parata registreerde zelfs 187 mm.

Actuele droogte
De meimaand heeft vooral in de noordelijke helft weinig neerslag opgeleverd, in het zuiden lokaal meer dan 80 mm. Grote verschillen dus tussen noord en zuid. Het KNMI brengt de droogtesituatie in ons land in kaart door te kijken naar het tekort aan neerslag, het zogenaamde potentieel neerslagtekort. Dat wordt berekend uit het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de verdamping tussen april en september.

Gemiddeld over het land berekend over dertien weerstations is het in deze tijd van het jaar niet vaak zo droog. In de meetreeksen was het in slechts 5% van alle jaren (over de afgelopen ruim honderd jaar) in deze tijd van het jaar nog droger.

Droogteverwachting komende tien dagen
Onder Verder lezen (doorlopend potentieel neerslagoverschot-tijdgrafiek) vindt u meer informatie over het neerslagtekort en de droogteverwachting voor de komende tien dagen.

Saharastof

Met satellieten kan stof in de atmosfeer worden gevolgd. Metesosatbeelden van 26 mei tonen het noordwaartse transport van Saharastof naar Europa. De roze kleur geeft het Saharastof weer; rood de wolken. In het filmpje is goed te zien hoe de roze stofwolk vanuit het zuiden op de avond van 26 mei naar het noorden trok. De regen nam het stof mee naar de grond (zie onder Verder lezen).