Sunday, January 27, 2008

zware storm treft grote delen van Noord en Midden Europa

WARSCHAU - Stormachtig weer met harde windstoten heeft in grote gedeelten van Noord- en Midden-Europa voor een onrustige zondag gezorgd. Omgewaaide bomen en geknapte stroomdraden veroorzaakten hinder op spoor- en autowegen. In het noordoosten van Polen viel een omgewaaide boom op een personenauto; de bestuurder werd gedood, een vrouwelijke passagier en een kind raakten gewond.

Elders in Polen ontstond grote schade aan daken en stroomvoorzieningen. Bij verschillende incidenten vielen ten minste nog drie gewonden.
Er word melding gemaakt van onbegaanbare wegen en veel schade aan huizen gebouwen en vooral stroomvoorzieningen en spoorlijnen.

In de Zweedse havenstad Trelleborg voer een veerboot van Scandlines uit het Duitse Rostock op een pier. Het vaartuig liep aan de boeg een scheur van achttien meter op, maar er vielen geen gewonden en alle passagiers konden tijdig in veiligheid worden gebracht doordat met groot materieel werd ingegrepen.
Verder word ook hier melding gemaakt van veel schade aan huizen wegen en gebouwen.


In grote gedeelten van Oostenrijk werden windstoten van 120 kilometer per uur gemeten, op hooggelegen plaatsen zelfs 145 kilometer per uur. Zeker honderdduizend Oostenrijkers kwamen enige tijd zonder stroom te zitten. Veel skiliften in hooggelegen gebieden, zoals in Tirol, werden uit bedrijf genomen.


In Oost-Tsjechiƫ ontstonden vertragingen tot vierenhalf uur op treindiensten naar Polen en Slowakije. Duizenden mensen staan nog op de stations en proberen nog naar huis te komen.
Duizenden inwoners van de regio kwamen zonder stroom te zitten, het is zeer raadzaam de berichten in de gaten te houden.