Thursday, January 31, 2008

Situatie China nog steeds erbarmelijk

Al 60 miljoen Chinezen vast door sneeuw

Het hevige winterweer in verschillende Chinese provincies stuurt de jaarlijkse uittocht voor het Chinees Nieuwjaar in de war. Vooral het zuiden van China is het zwaarst getroffen.


Normaal sneeuwt het amper in het zuiden van China. Nu maken ze daar de ergste sneeuwval in 50 jaar mee. Vooral het tijdstip komt heel ongelegen: volgende week is het Chinees Nieuwjaar, en dan willen alle Chinezen thuis zijn bij hun familie.


In de provincie Guangdong, vlakbij Hongkong, zijn de problemen het grootst. Het treinstation in de hoofdstad Guangzhou barst zowat uit de voegen door de gestrande reizigers. Vanmorgen waren dat er al 170.000, tegen vanavond worden er zo'n 600.000 verwacht.


Allemaal willen ze hun trein naar huis nemen, maar door stroomonderbrekingen en hevige sneeuwval geraken de treinen niet meer tot in het station.
Ze delen dekens en warm eten uit. Op het menu staan noedels en rijstpap. Buiten het station is er een wachtzaal in de openlucht ingericht. 30.000 gestrande reizigers zijn ondergebracht in het grootste voetbalstadion van de stad.


Wanneer de reizigers kunnen vertrekken, blijft onduidelijk. Zo'n 600 treinen in heel China hebben al vertraging opgelopen. Vanuit het noorden van China, een gebied dat nog niet getroffen is door het noodweer, worden 90 extra treinen naar het zuiden gestuurd om de reizigers alsnog op hun bestemming te brengen.

Barre vooruitzichten
Ook in andere steden van China gooit het noodweer roet in het eten van miljoenen reizigers. 19 luchthavens zijn al gesloten. Volgens weersvoorspellers zal het winterweer nog zeker tot eind deze week aanhouden.


Investeerders vrezen dat de Chinese economie zwaar te lijden zal hebben onder het noodweer. De beurs van Sjanghai moest mede door deze vooruitzichten vandaag afsluiten met een verlies van bijna 7,2%.


Verschillende fabrieken hebben vandaag de deuren moeten sluiten door het gebrek aan elektriciteit. Want de treinen vervoeren niet alleen mensen, maar ook steenkool die gebruikt wordt in de elektriciteitscentrales.