Thursday, January 31, 2008

waarschuwing zware storm west Europa

Vooral vanmiddag storm en windstoten

Vooral vanmiddag waait het hard. Aan de kust staat een storm, windkracht 9 en in het noordwestelijk kustgebied vooral boven zee wordt misschien nog even windkracht 10 gehaald. Hier komen ook de zwaarste windstoten voor. Waarschuwingen Europa: www.meteoalarm.eu.

De verwachtingen en waarschuwingen van het KNMI zijn volledig in lijn met wat de modelberekeningen gisteren al aangaven. In het binnenland zijn er zware windstoten terwijl in het noordwestelijk kustgebied ook enkele zeer zware windstoten zijn opgetreden. De storm gaat vergezeld van regen en vrijdag kan er ook natte sneeuw vallen. De storm hangt samen met een bijzonder actieve depressie die donderdag over de Noordelijk Noordzee koerst. Boven zee staat een zware storm.

Ook Ierland, Engeland, Scandinaviƫ, Duitsland, Belgiƫ en Frankrijk hebben te maken met zwaar weer door de storm. Op www.meteoalarm.eu kleurt Noorwegen, waar de depressie dichter langstrekt, zelfs rood, vanwege windkracht 10 in het zuiden, een sneeuwstorm en een hoog lawinegevaar. In Ierland en langs de kust van Het Kanaal wordt rekening gehouden met windstoten tot 130 km/uur, in Duitsland hoort zelfs 140 km/uur tot de mogelijkheden.

De stormdepressie zorgt in Duitsland enkele dagen voor een terugkeer van de winter: in de middelgebergten wordt tot vrijdagmiddag al 20 cm sneeuw verwacht en vooral in de nacht van donderdag op vrijdag worden hier door storm en sneeuwbuien problemen verwacht in het verkeer.