Friday, January 25, 2008

Leger ingezet voor noodgebouw IC Twente wegens bacterie-uitbraak

Militairen bouwen nood-ic Twente

ENSCHEDE - Een militaire eenheid uit Ermelo bouwt in Enschede op de parkeerplaats bij het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) een noodafdeling voor de intensive care (ic) op. Op de bestaande ic-afdeling is donderdag bij twee patiënten een resistente bacterie aangetroffen.

„Er mogen daarom geen nieuwe patiënten meer naar deze afdeling. Een noodvoorziening moet uitkomst brengen”, aldus woordvoerder Aart Arkenbout van het MST donderdagavond.

De nood-ic-afdeling krijgt een afmeting van 40 bij 50 meter. Zo'n vijftig militairen bouwen op de parkeerplaats van het ziekenhuis een volwaardige intensive care-unit. Een soortgelijke semipermanente ic-unit staat ook bij het Nederlandse militaire kamp in Afghanistan, meldt de woordvoerder.

De apparatuur en bouwelementen zijn vervoerd in twintig vrachtwagens en enkele kleinere voertuigen. Naar verwachting is de intensive care in de loop van vrijdag operationeel.

Op de besmette ic-afdeling liggen momenteel veertien patiënten. Die blijven daar gewoon. „Pas als de laatst patiënt uit de ic-afdeling is ontslagen, kan begonnen worden met de ontsmetting van deze afdeling.” Volgens Arkenbout kan het wel drie maanden duren voordat dit het geval is. Tot die tijd blijft het MST aangewezen op de noodvoorziening. Die telt in totaal twaalf bedden.

De twee patiënten zijn besmet met de bacterie Acinetobacter Baumannii, heeft een medicus van het MST donderdagavond gezegd. De bacterie is te vergelijken met een andere ziekenhuisbacterie, MRSA. Beide bacteriën zijn hardnekkig en ongevoelig voor de meeste antibiotica.

De Acinetobacter Baumannii kan in ieder orgaan infecties veroorzaken, maar infecties aan de luchtwegen komen het meest voor. De bacterie kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen die worden beademd. Vooral mensen met een verminderde weerstand lopen kans op een besmetting.

De besmetting van de twee patiënten was maandag al ontdekt, maakte de woordvoerder van MST bekend. „Zij zijn toen onmiddellijk naar de isoleerafdeling van de ic gebracht. Wellicht dat er nog meer patiënten zijn besmet. Dat wordt op dit moment nog onderzocht.”