Monday, January 28, 2008

situatie China verslechterd met het uur

De situatie in China mag kritiek genoemd worden, honderduizenden mensen zijn opgevangen op stations en in overheids gebouwen.

Tienduizenden huizen zijn reeds ingestord door de aanhoudende sneeuwval, treinverkeer ligt volledig plat, vliegverkeer idem, wegen zijn volledig onbegaanbaar geworden, grote shofels proberen nog stukken weg vrij te houden van ijs en sneeuw maar door aanhoudende sneeuwval blijft het zeer moeilijk.

De Chinese overheid heeft inmiddels het leger ingezet om mensen te voorzien van eten en drinken, met man en macht word gewerkt aan herstel van electriciteitskabels van ruim 41,5 miljoen mensen.
Het is dweilen met de kraan open omdat door de aanhoudende kou bomen afknappen als luciferhoutjes en ook de electriciteitskabels knappen als dunne draadjes.

De Chinese overheid noemt de situatie zeer kritiek en heeft sinds enkele dagen de hoogste alarmfase in werking gezet voor het gehele land.
Er worden reeds tientallen doden gemeld door de Chinese staatsmedia maar verwacht word dat de officiele dodentallen nog in de honderden zullen gaan lopen, de mensen onderschatten de gevaren van op de daken klimmen om de sneeuw van de huizen te verwijderen en toch in hun auto te stappen zonder rekening te houden met de zeer koude wind en zware sneeuwval.

Voor geheel China geven wij een negatief reisadvies, omdat de weersverwachting de komende dagen alleen nog maar verslechterd verwacht de Chinese overheid nog veel meer problemen.
Mensen worden verzocht in hun huizen te blijven en liefst bij elkaar te gaan zitten.