Saturday, January 26, 2008

China roept hoogste alarmfase uit...

Sneeuw en kou teisteren China

PEKING - De al dagen aanhoudende problemen door enorme sneeuwval en koude in Midden- en Oost-China nemen in omvang steeds verder toe. Chinese staatsmedia meldden zaterdag dat bijna 33 miljoen mensen direct getroffen zijn en dat de economische schade al meer dan 600 miljoen euro beloopt.

Tienduizenden huizen staan op punt van instorten, veel mensen worden opgevangen in noodcentra maar ook deze zijn niet meer veilig omdat de vele sneeuwval zorgt voor enorme druk op de daken.


De verkeerschaos in de betrokken regio is compleet. Autowegen zijn onbegaanbaar, luchthavens en treinstations zijn gesloten en tienduizenden reizigers zijn gestrand. In veel huizen is er geen stroom, verwarming of warm water meer. De grootste problemen doen zich voor in de provincies Henan en Anhui.

De problemen komen kort voor de viering van Chinees Nieuwjaar op 7 februari. Rond deze viering komt in China elk jaar een enorme volksverhuizing op gang van burgers die met honderden miljoenen tegelijk reizen voor familiebijeenkomsten. Dit fenomeen wordt wel de grootste menselijke migratie ter wereld genoemd.