Tuesday, April 20, 2010

Zon... ( de morgen)

Koude winter mogelijk veroorzaakt door de zon

De voorbije winter was extreem koud. Vooral in Groot-Brittannië brak de koude records. Het was de koudste winter in Engeland sinds 1963 en de koudste in Schotland sinds 1914. En vreemd genoeg zou de zon er voor iets tussen kunnen zitten.


Mogelijk werd die kou veroorzaakt door een complexe interactie tussen het magnetisch veld van de zon en een hoge luchtstroom die het weer boven onze gebieden beïnvloedt. Die activiteit van de zon zal nog wel een tijdje duren, waardoor meer van die koude winters mogelijk zijn.

De onderzoekers van dit controversiële idee voegen er meteen aan toe dat ze hiermee global warming niet in twijfel willen trekken. In de hele wereld zal global warming een rol blijven spelen, maar een klein stukje van Europa zou toch koudere winters kunnen ondervinden. "De voorbije winter beantwoordde de trend", zegt professor Mike Lockwood van de universiteit van Reading in The Independent. "Eigenlijk is het die winter die onze interesse gewekt heeft."

De zon heeft een cyclus die ongeveer elf jaar duurt. Maar recent zit de zon in een zeer stille fase, met weinig zonnevlekken en weinig magnetische activiteit. Daardoor zou de UV-straling van de zon volgens de onderzoekers ook lager liggen. Dat heeft een grote impact op de luchtstroom boven ons hoofd.

Daardoor krijgen koudere winden volgens de onderzoekers toegang tot de gebieden rond het Verenigd Koninkrijk. (gb)