Thursday, April 15, 2010

Waarschuwing vulkanisch as KNMI

KNMI volgt vulkaanstof uit IJsland


15 april 2010 - Vulkaanstof afkomstig van een vulkaan in de gletsjer Eyjafjallajökull op IJsland is donderdag met een noordwestelijke stroming boven West-Europa terechtgekomen. De stofwolk die ook over Nederland trekt heeft gevolgen voor het vliegverkeer.
Aswolk vulkaanuitbarsting IJsland op beelden van weersatelliet Meteosat-9 om op 15 april om 16 uur (Bron: Eumetsat)

Het KNMI heeft vandaag voor het eerst in zijn geschiedenis een specifieke waarschuwing voor vulkaanas (Volcanic Ash SIGMET) uitgegeven voor het Nederlandse luchtruim. Vulkaanstof kan gevaar opleveren voor het vliegverkeer.

Het vulkaanstof is door het KNMI goed te onderscheiden op satellietbeelden. De meteorologen volgen de situatie op de voet en maken modelberekeningen van de verspreiding van het stof. Het vulkaanstof kwam in de loop van donderdag in het noorden het land de atmosfeer binnen waarna de stofwolk zich langzaam in zuidoostelijke richting over het land verplaatst. Het vulkaanstof bevindt zich op meer dan 5 kilometer hoogte in de atmosfeer.

Vulkanologen houden de activiteit van de vulkaan op IJsland nauwlettend in de gaten. Belangrijk is hoeveel vulkaanstof er nog in de atmosfeer terechtkomt en in welke richting zich dat verplaatst. Vulkaanstof kan in de atmosfeer leiden tot opmerkelijk rode schermeringskleuren.