Thursday, April 15, 2010

Nederlands luchtruim volledig stilgelegd... ( houd u waarschuwingen in de gaten, vulkaan as kan giftig zijn.. )

Nederlands luchtruim eerder gesloten

DEN HAAG - De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) en de Militaire Luchtvaart Autoriteit hebben donderdag om 18.00 uur het Nederlandse luchtruim gesloten.


Dat gebeurde op basis van een besluit van de ministers van Verkeer en van Defensie, aldus de IVW. Eerder werd nog gesproken van 19.00 als sluitingstijd.

De maatregel is nodig omdat de vulkanische as uit IJsland ''aan het dalen is en tot op de grond aanwezig kan zijn''. En dat vormt een veiligheidsrisico.


Hoe lang het luchtruim gesloten blijft, is afhankelijk van de meteorologische omstandigheden. ''Het is nu nog niet bekend hoelang het gaat duren'', aldus de woordvoerder van de IVW.

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) liet sinds de ochtend al steeds minder vliegtuigen toe in de luchtlagen boven de 3 kilometer.

Koningin

Ook koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn gedupeerd door de sluiting van het luchtruim. Ze zouden vrijdag naar Denemarken vliegen voor de zeventigste verjaardag van koningin Margrethe.

Het koninklijk gezelschap reist nu met de trein, liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdag weten. Ook het Zweedse en Noorse vorstenpaar wijken uit naar de trein.

Zij zouden donderdagavond al aanwezig zijn bij een galavoorstelling in het nationale theater, maar komen nu naar verwachting vrijdag aan.

Veldbedden

Het Rode Kruis levert donderdagavond 1500 veldbedden aan Schiphol. Volgens een woordvoerder van het Rode Kruis heeft Schiphol daarom gevraagd.

De bedden zijn bestemd voor luchtreizigers die noodgedwongen op de luchthaven moeten overnachten, nu het vliegverkeer volkomen stilligt.

Het Rode Kruis heeft een coördinator naar Schiphol gestuurd om de levering van de bedden in goede banen te leiden. In welke hal de veldbedden komen te staan, is niet bekend.

Andere landen

De Franse autoriteiten hebben besloten hun vliegvelden in het noorden van het land vanaf donderdagmiddag geleidelijk te sluiten. Ook de twee grote vliegvelden bij de Franse hoofdstad Parijs (Charles de Gaulle en Orly) gaan dicht.