Tuesday, April 13, 2010

Amerikaans nationaal park .. ( de morgen)

Amerikaans nationaal park is weer twee gletsjers kwijt

Een nationaal park in het Amerikaanse Montana is opnieuw twee gletsjers kwijt. Volgens een onderzoeker van de overheid zou Glacier National Park tegen het einde van dit decennium zelfs alle gletsjers kunnen verliezen.

Er blijven nog 25 gletsjers over in het nationale park. "We gaan de grootte en de grenzen van de gletsjers meten. Tegen de tijd dat we naar huis gaan, zijn sommige gletsjers al kleiner geworden", zegt ecoloog Dan Fagre. Van de Himalaya tot Alaska ondervinden gletsjers hinder van de hogere temperaturen.

Het smeltproces is in het nationaal park al rond 1850 begonnen, toen de zogenaamde 'Kleine IJstijd' ten einde kwam. Ooit telde het park liefst 150 gletsjers, waarvan er 37 hun eigen naam kregen. Pas vanaf een grootte van 10 hectare mag een gletsjer naam krijgen. De twee meest recente slachtoffers zijn Miche Wabun en Shepard.

De gletsjers blijven wel bewegen als ze kleiner worden, maar uiteindelijk gaan ze helemaal verloren. Miche Wabun en Shepard zijn sinds de jaren 60 met 55 procent gekrompen. De grootste gletsjer in het park is de Harrison-gletsjer met een grootte van 190 hectare. (gb)