Wednesday, April 14, 2010

Aardbeving China.. ( nos) www.reflectionmaat.blogspot.com patroon aarde...

Aardbeving China: zeker 400 doden

Militairen zoeken naar overlevenden van de aardbeving


In het westen van China heeft een aardbeving aan zeker 400 mensen het leven gekost. Het aantal gewonden wordt geschat op 8000.

De aardbeving had een kracht van 6,9 op de schaal van Richter, zegt het Amerikaanse geografische instituut USGS. In het arme en dunbevolkte gebied wonen vooral boeren en herders. Volgens de eerste berichten zijn veel gebouwen ingestort. Waarschijnlijk liggen veel mensen onder het puin.

Het epicentrum op een diepte van tien kilometer was in de westelijke provincie Qinghai bij de grens met Tibet. Qinghai grenst aan de provincie Sichuan, die twee jaar geleden werd getroffen door een zware aardbeving. Daarbij kwamen volgens officiƫle cijfers meer dan 68.000 mensen om het leven.

Ervaring
Het leger is begonnen met de hulpverlening. Die kon snel op gang komen omdat er in dit gebied veel militairen zijn in verband met de gespannen verhoudingen met Tibet.

Volgens correspondent Wouter Zwart is te merken dat het leger door de aardbeving van twee jaar geleden veel ervaring heeft opgedaan met reddingsacties na dit soort rampen.

Het getroffen gebied ligt in de uitlopers van het Himalaya-gebergte, waar de aarde nogal in beweging is. Na de aardbeving in Sichuan zijn er duizenden naschokken geweest.