Belgisch luchtruim tot morgenavond gesloten
Vulkaanuitbarsting leidt tot nooit geziene maatregelen
DM update Het Belgische luchtruim is sinds 16u30 gesloten. Brussels Airport schrapt al het luchtverkeer zelfs tot 18 uur morgenavond. Neerdalende as van de actieve IJslandse Eyjafjallajokull-vulkaan zorgt voor grote hinder in het luchtverkeer. In heel Noord-Europa worden maatregelen getroffen. Duizenden vluchten zullen aan de grond moeten blijven. De vulkanische aswolk is gevaarlijk voor het luchtverkeer en zou tegen morgen boven Brussel kunnen hangen.
Het Belgische luchtruim blijft waarschijnlijk al zeker tot 22 uur gesloten. Mogelijk zal dat nog langer duren. Brussels Airport heeft inmiddels besloten om geen vliegverkeer toe te laten tot 18 uur morgenavond. Eerder had Brussels Airlines alle vluchten voor de komende 24 uur al geschrapt.
Sinds 13 uur is het Britse luchtruim gesloten. Dat zal mogelijk tot zeker 7 uur morgenochtend duren. Voordien hadden belangrijke luchthavens, zoals het Londense Heathrow, al beslist geen vliegverkeer meer toe te laten. Intussen is het luchtruim in grote delen van Noord-Europa gesloten.
Op Schiphol werden al tientallen vluchten geannuleerd. De Nederlandse luchthaven zal de vluchten vanmiddag afbouwen en wil rond 19 uur sluiten.
Hele maand
IJsland vreest inmiddels dat de uitbarstingen nog een hele maand kunnen duren. Zo zou de chaos van vandaag zich de komende weken nog kunnen herhalen. Het KMI denkt dat het ergste morgenavond voorbij zal zijn, maar fijn stof zou ook in het weekend nog boven België kunnen hangen. Het is niet duidelijk of dit gevolgen zal hebben voor het luchtverkeer, maar er zijn wel geruchten dat de luchthaven misschien drie dagen dicht moet blijven.
Hoogst uitzonderlijk
Het sluiten van het Belgische luchtruim is in België hoogst uitzonderlijk. Een einddatum voor de maatregel is er nog niet. Het zou mogelijk nog minstens tot 22 uur duren. De luchthaven van Zaventem schrapte zelf al het luchtverkeer tot 18 uur morgenavond.
Dat zorgt voor chaos op de luchthaven waar het personeel haar best doet om de gestrande reizigers op te vangen. Ze vragen om begrip, aangezien dit een situatie is die niemand kon voorzien. Het risico om vliegtuigen toch de lucht in te sturen is te groot.
Brussels Airlines raadt al haar reizigers af om nog naar Brussels Airport te reizen. Reizigers kunnen hun vlucht herboeken of een terugbetaling bekomen. De luchtvaartautoriteiten zouden voorlopig uitgaan van een sluiting van het luchtruim tot 22.00 uur. Passagiers kunnen voor meer informatie terecht op het callcenter van Brussels Airlines 078 18 88 89.
Als gevolg van de problemen met de luchtverbinding met Londen is de Eurostar inmiddels volgeboekt. Voor vandaag en morgen zijn er geen ritten meer beschikbaar.
Niet gevaarlijk voor gezondheid
Als de wind niet draait, hangt de stofwolk morgenochtend boven Brussel. De vuile stoffen zullen dan wel al verdwenen zijn, waardoor we er niet veel van zullen merken. Wel zou morgen een donkerrode zonsopgang mogelijk zijn. Maar volgens berekeningen van het KMI is de kans klein dat we iets van het spektakel zullen zien.
De wolk is in principe niet gevaarlijk voor de gezondheid. Uiteindelijk zal het stof in de loop van het weekend naar beneden komen. Met de hulp van regen zal de lucht weer schoongespoeld worden.
De as van een vulkaan bestaat uit verpulverde rotsblokjes en glas en kan hierdoor grote schade toebrengen aan een vliegtuig indien het door dergelijke wolk vliegt. De as kan dan zelfs in de cabine gezogen worden waar door de passagiers gevaar lopen en de elektronica wordt beschadigd.
Incidenten
In het verleden hebben er al verschillende incidenten plaatsgevonden in het luchtverkeer ten gevolge van vulkaanuitbarstingen. In 1982 kwam een Boeing van British Airways in grote moeilijkheden tijdens de uitbarsting van een vulkaan in Indonesië. De as zorgde voor een storing in de motoren waardoor het vliegtuig 7.000 meter naar beneden viel alvorens de motoren opnieuw konden gestart worden. (belga/kve/gb/mvdb)