Saturday, October 18, 2008

Noro virus uitgebroken Nederland ( vier doden) ( nu.nl)

Norovirus heerst in Lourdes


ETTEN-LEUR - In Lourdes zijn veel mensen ziek geworden door het norovirus of andere vormen van buikgriep. Dat zei woordvoerder Olivier Dols van de Stichting Organisatie Limburgse Bedevaarten zaterdag naar aanleiding van de sterfgevallen in een GGZ-verzorgingstehuis in Etten-Leur.

Het virus heeft bij 54 cliƫnten en medewerkers van GGZ-instelling 't Hooghuys in Etten-Leur toegeslagen. Vier oudere patiƫnten stierven door het virus. De stichting heeft tussen 25 september en 2 oktober 24 mensen van dit tehuis per trein naar Lourdes vervoerd. Bij terugkeer bleek een van hen al ziek door het norovirus.




Dols zei dat dit jaar tien miljoen mensen Lourdes bezoeken of hebben bezocht, onder wie ruim 30.000 Nederlanders. "Die mensen komen uit de hele wereld. Als iemand die ziekte heeft, kan die worden overgedragen", aldus Dols.

Stichting

De 24 pelgrims uit Etten-Leur maakten deel uit van een gezelschap van in totaal 1100 Nederlanders, die eind september met de stichting naar Lourdes reisden. Afgelopen maandag hoorde de stichting van de GGZ-instelling voor het eerst dat mensen ernstig ziek waren geworden na afloop van de reis, aldus Dols. "Een heel vervelend verhaal", vindt Dols.

Hij vertelde dat in Lourdes op dit moment enkele pelgrims in een hotel dat door de stichting geboekt is, last hebben van diarree en misselijkheid.

Lourdes is een heilige plaats omdat Maria daar 150 jaar geleden aan de 14-jarige Bernadette Soubirous zou zijn verschenen.

ZIE OOK: