Wednesday, October 29, 2008

Let op zwanen blijven al op nieuwe coordinaten.. ( piet paulusma.. bericht bron)

Vroege sneeuw teistert Engeland, kouder dan Siberië
woensdag, 29 oktober 2008

In België heeft de heerlijke nazomer plaats gemaakt voor de eerste vrieskoude, maar dat is nog niets vergeleken bij wat ze in Engeland meemaken. Het land werd gisteren getroffen door erg vroege sneeuw. Voor het eerst sinds 1934 kreeg ook Londen al in oktober een klein sneeuwlaagje.





Het is over Het Kanaal zelfs kouder dan in Siberië momenteel. Ook in Noord-Spanje hebben ze al sneeuw te pakken en in de Franse Alpen zijn de eerste skipistes open gegaan.

Voetbal
Amper enkele dagen nadat de Britten hun wintertijd hebben ingesteld, werden grote delen van Groot-Brittannië bedekt onder een laag sneeuw. Zelfs het normaal zachtere zuid-oosten van Engeland deelde in de winterprik. Het koude-offensief vanuit de Noordpool sloeg het hardste toe in Noord-Ierland en Schotland. Het verkeer ontaardde in een chaos. Ook het Britse voetbal had te lijden onder de sneeuwval. Luton-Bournemouth en Wycombe-Macclesfield moesten worden stilgelegd.

Van zomer naar winter
Een weerman legt uit hoe zeldzaam deze vroege sneeuw is voor Engeland. "Dit is zeer uitzonderlijk. Het heeft over het hele land gesneeuwd en heel wat mensen moesten zelfs enkele centimeters sneeuw van hun auto vegen. Lucht rechtstreeks afkomstig van de Noordpool heeft ons dit sneeuwtapijt bezorgd. Oktober begon als de zomer en eindigt als de winter."


Zwanen
De vroege Engelse sneeuw en de vrieskou hebben ook voor 300 Bewick-zwanen speciale gevolgen. De zwanen moesten normaal al terug zijn uit Siberië om de winter te overleven in Engeland, maar ze verkozen in Siberië te blijven. Daar is het nu zowaar warmer. Dat zou een effect zijn van de Global Warming. De kans bestaat zelfs dat ze helemaal niet terugkeren naar Engeland, maar gewoon in Siberië blijven.


Skipistes
Engeland is niet de enige plaats in Europa waar de sneeuw heeft toegeslagen. In Noord-Spanje waren sneeuwkettingen nodig om over heel wat bergpassen te geraken. In de Franse Alpen heeft het sneeuwtapijt ervoor gezorgd dat de eerste skipistes in Tignes en Les Deux-Alpes al open zijn. (hlnsydney/kh)