Monday, October 27, 2008

dromen is geboorte van creatie ( mens creert zijn dromen... ) nu.nl)

Supersnel passagiersvliegtuig in aanbouw
Uitgegeven: 27 oktober 2008 09:26

AMSTERDAM - Het Amerikaanse vliegtuigbouwer Aerion Corporation heeft de details bekend gemaakt van een supersonisch vliegtuig dat in aanbouw is. Het toestel moet vanaf 2015 zakelijke passagiers in drie uur van New York naar Londen vliegen.

De zogenaamde Aerion Supersonic Jet zou dankzij een vernieuwend ontwerp van de vleugels een topsnelheid kunnen bereiken van Mach 1.6 (ongeveer 1900 kilometer per uur). De ontwerpers verwachten dat de eerste testvluchten in 2012 kunnen worden gemaakt. In 2015 zou het eerste vliegtuig in gebruik moeten worden genomen.

Het nieuwe supersonische toestel is vooral bedoeld voor zakenreizigers: in de cabine is slechts plaats voor 12 personen.

Snelheid

Het kerosinegebruik is volgens de ontwerpers niet groter dan bij een gemiddelde zakenvliegtuig, omdat de extra snelheid vooral wordt bereikt met aerodynamica. Om die reden zou het toestel ook minder geluid maken dan eerdere supersonische vliegtuigen.

Volgens een woordvoerder van Aerion moet het nieuwe vliegtuig de natuurlijke opvolger worden van de Concorde, die in 2003 verdween uit de luchtvaart vanwege te hoge onderhoudskosten en gebrek aan belangstelling van passagiers.

Vliegtijden

"De ontwikkeling van de luchtvaart heeft altijd synoniem gelopen met een toename in snelheid", aldus Jef Miller in de Daily Telegraph. "Het zou gek zijn als we in deze eeuw langzamer zouden vliegen dan in de vorige eeuw. Ons toestel zal vliegtijden gemiddeld met 40 procent bekorten."

Aerion meldt dat al zeker 50 partijen interesse hebben getoond in het nieuwe vliegtuig. De ticketprijzen van het supersonische toestel zullen volgens het bedrijf aanzienlijk lager liggen dan bij de Concorde.

Techniek

"Door vooruitgang in technologie kunnen ontwerpen als de Aerion Jet efficiƫnter vliegen dan de Concorde", aldus Miller. "Als de markt onze techniek accepteert, kunnen er mogelijk ook grotere passagiersvliegtuigen mee worden gebouwd, zodat meer reizigers straks van verkorte reistijden profiteren."