Eerste winterperikelen
Meteoalarm: weersverslechtering Middellandse Zeegebied
28 oktober 2008 - Niet alleen ons land heeft te maken met de eerste winterprikkels met vorst en lokale gladheid, het midden en zuiden van Europa hebben te maken met een weersomslag. In Spanje zijn de temperaturen in één dag zo'n 10 tot 15 graden gezakt en valt veel neerslag.
Warme zee activeert buien maar tussen de buien door schijnt de zon (foto: Jannes Wiersema)
Het Hirlam-weermodel van het KNMI berekent voor de komende 48 uur in de Pyreneeën boven de 1000 meter zo'n 30 tot 50 centimeter sneeuw. De Alpen maken zelfs kans op hoeveelheden tussen 50 en 100 cm en ook in Schotland en Wales zijn waarschuwingen van kracht. De sneeuwgrens zakt de komende dagen langzaam tot rond 500 meter zodat ook de Duitse middelgebergten de eerste sneeuw kunnen verwachten (zie de waarschuwingen op www.meteoalarm.eu).
In ons land vallen de buien voornamelijk langs de kust. De buienactiviteit aan zee wordt in het najaar gevoed door de warme Noordzee, maar ook het zuiden van Europa kent het verschijnsel. In het gebied van de Noordzee trekt het slechte weer meestal weer snel weg maar boven de Middellandse Zee kan het een stuk hardnekkiger zijn. Hier ontbreekt een sterke stroming om het buiengebied snel te verplaatsen en kan de buienstoring dagen achtereen voor onafgebroken zware plensregens zorgen.
Alleen deze week koud
Het koude weer is in ons land waarschijnlijk geen lang leven beschoren. Volgens de tiendaagse verwachting wordt het in de loop van november weer minder koud. Of de komende winter weer eens een koude wordt is met geen mogelijkheid te voorspellen.
De winterverwachting
Het KNMI doet wel onderzoek naar seizoensverwachtingen. De basis zijn relatief langzame veranderingen in de oceaan, sneeuwbedekking en bodemvochtigheid, die de weerpatronen beïnvloeden. Dat biedt mogelijkheden om (kans)verwachtingen te maken voor het gemiddelde weer over een aantal maanden, bijvoorbeeld "de kans is groot dat we hier een droger dan gemiddeld voorjaar krijgen". Vooral de invloed van het verschijnsel El Niño is groot. Dat verschijnsel met relatief warm water langs de equator in de Stille Oceaan en de koude variant La Niña beïnvloeden het luchtdrukpatroon en verstoren het weer. De komende tijd wordt er geen sterke El Niño verwacht en de koude variant La Niña laat het afweten. zodat er zeker dit jaar weinig mogelijkheden zijn voor seizoensverwachtingen op te stellen. Door de opwarming wordt de kans op kou steeds kleiner. Dat sluit een strenge winter nog niet uit, alleen zal dat minder vaak gebeuren. Volgens nieuwe berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving is de kans op een Elfstedentocht circa 5%.
Meer informatie over seizoensverwachtingen, wintervoorspellingen en de Elfstedentocht onder de verschillende links.
Eerste vorst
Volkel noteerde dinsdagochtend -0,6 graden, de eerste vorst van dit najaar. Komende dagen komt de temperatuur landinwaarts op meer plaatsen onder nul. Vorig jaar werd in De Bilt op 20 oktober in De Bilt de eerste vorst waargenomen. Oktober is het een overgangsmaand bij uitstek waarin het nog zomers kan zijn maar ook kan vriezen. Gewoonlijk telt de maand landinwaarts zo'n 2 à 3 vorstdagen. Het einde van de maand is gemiddeld zo’n vier graden kouder dan het begin.
De eerste vorst na de zomer wordt in het binnenland meestal in oktober en vaak pas in de tweede helft van de maand waargenomen. Aan zee vriest het meestal pas in november voor het eerst. In de afgelopen honderd jaar werd de eerste vorstdag in De Bilt drie keer al in september geregistreerd, het vroegst op 16 september in 1971. In het jaar 2000 daalde de temperatuur in De Bilt op 17 december het eerst onder nul. Meer over vorst en vorst aan de grond onder Nader Verklaard.
Volkel noteerde dinsdagochtend -0,6 graden, de eerste vorst van dit najaar. Komende dagen komt de temperatuur landinwaarts op meer plaatsen onder nul. Het kustgebied heeft mede door het warme zeewater ook 's nachts te maken met buiig weer. Zeker in koude van de Noordpool afkomstige lucht is het warme zeewater is een belangrijke bron voor buien. De temperatuur van het zeewater en de lucht daar vlak boven is dan veel hoger dan de temperatuur op grotere hoogte. Daardoor ontstaan enorme (onweers)wolken waaruit het flink kan regenen (zie Nader verklaard- warme zee activeert buien en winteronweer).
--------------------------------------------------------------------------------