Monday, October 20, 2008

Bijna 20 graden in Limburg.( bron knmi).. ( vijfde seizoen is in wording... )

Bijna 20 graden in Limburg

Komend weekeinde gaat de wintertijd weer in

20 oktober 2008 - Bijna 20 graden wezen de thermometers maandagmiddag in Limburg, De Bilt noteerde 17 graden. Voorlopig zit zulke warmte er niet meer in. Ook de klok, die komend weekeinde op de wintertijd gaat, herinnert ons aan het einde van de warme periode.

Na de koelere september is de bladval verder dan in de recordwarme herfst van 2006

Wintertijd

De "wintertijd" is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden tot zondag 29 maart 2008. Binnen de Europese Unie geldt een richtlijn Europese commissie die bepaalt dat de zomertijd begint in het laatste weekeinde van maart en eindigt in het laatste weekeinde van oktober.

Bij overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden. Het weer stoort zich uiteraard niet aan de verandering van de tijd, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur naar voren schuift. Zo wordt de hoogste temperatuur van de dag meestal enkele uren na het middaguur bereikt. In de winter valt het warmste moment gemiddeld tussen 15 en 16 uur, maar omdat de invloed van de zon 's winters kleiner is dan 's zomers kan het warmste moment van de dag ook op een heel ander tijdstip vallen (Zie verder Nader verklaard- wintertijd).

Laatste warme dagen
Maandag 20 oktober kwam de temperatuur in het Limburg nog dichtbij de 20 graden. In Duitsland en Frankrijk werd de 20 graden op een aantal plaatsen overschreden en werd een warme dag bijgeboekt. In het gebied van de Loire in Frankrijk zijn zelfs temperaturen gemeten van 23 graden, verder naar het zuiden van Frankrijk is het met middagtemperaturen van 27 graden nog compleet zomer.

In De Bilt werd de 20 graden het laatst op 13 oktober overschreden. In de tweede helft van oktober zijn warme dagen ook klimatologisch uitzonderlijk.Voor het KNMI is 30 oktober 2005 de meest gevorderde datum waarop meer dan 20 graden werd gemeten, De Bilt noteerde toen 21,2 graden. In het uiterste zuiden van Limburg werd in 1994 zelfs nog op 4 november 21,2 graden gemeten, maar dat is dan ook de hoogste temperatuur ooit zo laat in het seizoen gemeten. Zowel in 2005 als in 2006, toen de herfst twee jaar achtereen extreem warm was, eindigde de oktobermaand met een reeks warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 graden of meer). Op 26 oktober 2006 werd in Arcen (L) zelfs nog 23,3 graden gemeten. De landelijk laatste warme dag staat geboekt op 12 november 1926 toen weerstation Sittard exact 20,0 graden boekte.

Op 13 oktober noteerden de meeste weerstations in Limburg en Brabant 21 à 22 graden (Ell in Limburg noteerde 22,4 graden) en op 12 oktober meldde het Limburgse Beek ook al 21,2 graden. Ook Westdorpe had met 20,6 graden een warme zondag. Normaal telt oktober in De Bilt 2 warme dagen, terwijl in Maastricht de temperatuur nog op 3 dagen boven de 20 graden komt.