Friday, October 24, 2008

IJsberen verdwijnen in regio Tsjoekotka Rusland... ( de morgen.be)

IJsberen verdwijnen in Russische regio Tsjoekotka


De ijsberen verdwijnen in de arctische regio Tsjoekotka, waar ze het slachtoffer worden van het smelten van de poolkappen en door de mens worden geslacht, waarschuwt een expert van het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW).

Nieuwe regio's creëren
"Als de huidige trend zich verderzet, zal de ijsbeerpopulatie erg snel verdwijnen", verklaarde Nikita Ovsianikov, onderzoeker van het natuurpark op het eiland Wrangel in Tsjoekotka, in het noordoosten van Rusland. Hij is al achttien jaar bezig met onderzoek naar de witte beren in de regio. "We moeten nieuwe beschermde regio's creëren op de Noordpool,", zei Ovsianikov nog, die de onderzoeken leidt voor IFAW.

Bont populairder
Het smelten van de poolkap dwingt de ijsberen om in de zomer op het vasteland te leven, waar ze moeilijk voedsel vinden. Daarom gaan ze naar de dorpen waar ze het risico lopen afgeslacht te worden. Ook het bont van de ijsberen is almaar populairder in Rusland, waar het strikt verboden is om dieren te doden, behalve uit zelfverdediging. Het IFAW meent dat er elk jaar ongeveer honderd ijsberen illegaal worden gedood in Rusland.

Momenteel zijn er nog zo'n 22.000 ijsberen op de Noordpool. Vijfduizend onder hen leven in Tsjoekotka en de Amerikaanse staat Alaska. (belga/odbs)