KNAW hekelt invloed bedrijfsleven op universiteit
Uitgegeven: 21 mei 2007 16:33
AMSTERDAM - Universiteiten worden te veel geleid als bedrijf in plaats van als wetenschappelijke onderwijsinstelling. Dat zegt Frits van Oostrom, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), maandag in zijn jaarrede.
Wetenschappers en universiteitsbestuurders zouden te weinig ruggengraat hebben getoond bij de toenemende invloed van het bedrijfsleven.
Van Oostrom noemt het een 'zorgelijke ontwikkeling' dat de resultaten van commercieel gesponsord medisch onderzoek positiever worden geformuleerd dan onafhankelijk onderzoek. Ook hekelt hij het bedrijfsjargon dat op universiteiten gesproken wordt. Hij noemt onder meer de terminologie 'bedrijfsmatig werken', 'bedrijfscultuur', 'onderwijsrendementen', 'outsourcen' en 'corebusiness'. Universiteiten zouden moeten overgaan tot een 'herwaardering van de ziel in wetenschap en universiteit'.
Kwaliteit
Niet kwaliteit, maar kwantiteit zou nu in de wetenschap doorslaggevend zijn. "Als de kwantitatieve norm is gehaald, beschouwt de wetenschap de kwaliteit geleverd." Van Oostrom vraagt zich af of een onderzoeker die dertig artikelen per jaar schrijft een betere onderzoeker is dan iemand met drie gepubliceerde artikelen.
Vrijheid
Van Oostrom pleit voor meer vrijheid van onderzoek en minder bestuurlijke bemoeienis. Een faculteit aan een universiteit zou nu ruim twintig bestuurders kennen, terwijl dat er in 1982 één was, met hetzelfde aantal studenten.