Storm legt Flevolands natuurgebied geen windeieren
Uitgegeven: 15 mei 2007 14:32
Laatst gewijzigd: 16 mei 2007 11:14
ZEEWOLDE - Het Flevolandse natuurgebied Harderhoek ervaart dat ook een nadeel zo z'n voordeel kan hebben. Harderhoek werd tijdens de januaristorm flink getroffen en zag meer dan zevenduizend bomen omwaaien.
Toch heeft dat het gebied geen windeieren gelegd. "Dankzij de januaristorm is het een gevarieerd natuurbos geworden", vertelde beheerder Age Boonstra van de Vereniging Natuurmonumenten dinsdag.
Natuurlijke diversiteit
De storm heeft volgens Boonstra gezorgd voor een grotere, natuurlijke diversiteit. "De bomen die zijn omgewaaid, zijn in bijna alle gevallen blijven leven doordat een deel van de wortels nog in de grond zit.
Waar de wortelkluiten niet meer onder de grond zitten, zijn poelen ontstaan waarin allerlei paddenstoelen en planten zichtbaar zijn."
Nieuwe bomen
Dat is ook het geval op de stammen van de omgewaaide bomen. "Er groeien, naast paddenstoelen, schimmels en planten ook nieuwe bomen uit de omgevallen bomen." Die liggen niet allemaal als dominostenen op een rij. "Doordat er tijdens de storm van 18 januari uit verschillende windrichtingen twee onweersbuien over het bos kwamen, liggen de bomen kriskras door elkaar", verklaarde Boonstra.
Het gevolg is dat de bever, die sinds een aantal jaren in het gebied voorkomt, genoeg te eten heeft in deze ravage en daarom een burcht in het gebied bouwde. "Voorheen at de bever hier alleen wilgenhout. Doordat de kruinen van de omgewaaide populieren en berken zo dichtbij de grond zijn, kunnen de bevers ook daarvan eten. En dat doen ze ook."
Boommarter
Net als de bever lijkt ook de boommarter profijt te hebben van de storm. Dit jaar is hij al twee keer gesignaleerd. "En als je een boommarter twee keer ziet, kun je er van uitgaan dat er hier meer zijn", aldus de beheerder.
Natuurmonumenten beheert het vroegere productiebos Harderhoek nu tien jaar en laat de natuur er haar gang gaan. "De bomen die hier staan, hebben de ruimte om hier te sterven." Daarom zijn na de storm alleen wandelpaden vrijgemaakt van omgevallen bomen. Boonstra: "Er ligt hier 20.000 kuub omgewaaid hout. Eén vrachtwagen zou een vol jaar werk hebben om het weg te halen."