Reuzengolven kwamen van kust Zuid-Afrika
NOORDWIJK/JAKARTA - De metershoge golven die sinds donderdag in grote delen van Indonesië grote schade hebben veroorzaakt, zijn duizenden kilometers verderop ontstaan. Ze waren afkomstig van een zeer zware storm, ruim anderhalve week geleden ten zuiden van Zuid-Afrika. Dat meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA maandag.
De intense stormwinden die op 8 mei ten zuiden van Kaapstad woedden, zorgden voor zware golven die vervolgens over de Indische Oceaan trokken richting Australië en Azië, blijkt uit satellietgegevens. De golven maakten in de provincie Atjeh op Sumatra tien dorpen met de grond gelijk en verwoestten er duizenden huizen. Lokale autoriteiten meldden volgens plaatselijke media geen slachtoffers.
Er zijn aanwijzingen dat dit soort monstergolven zich steeds meer voordoen, aldus Mark Drinkwater, wetenschapper bij ESA. Met het materiaal van het ruimtevaartagentschap hopen Franse deskundigen later dit jaar wereldwijde golfwaarnemingen beschikbaar te maken, zodat meer duidelijk wordt over de verspreiding van dit soort golven over de oceanen.
Nu werd de bevolking langs de Aziatische kusten nog verrast door de golven. „Door gegevens van satellieten en boeien te combineren, kunnen meteorologen in de toekomst steeds beter waarschuwen”, hoopt Drinkwater.
De golven die op Java, Bali en Papua voor overstromingen zorgden, kwamen een week geleden al aan op het Franse eiland Reunion, voor de kust van Madagaskar. Daar braken ze onder meer een visserschip doormidden en kapseisde een ander vaartuig.
Ook Thailand, de Maldiven en het westen van Australië werden de afgelopen dagen getroffen door enorme golven die in sommige gebieden een hoogte van 7 meter bereikten. Op onder meer het vakantie-eiland Phuket werd zaterdag een zwemverbod ingesteld. De meeste stranden in Thailand zijn sinds maandag weer toegankelijk.