Saturday, September 16, 2006

uitleg E.coli bacterie

Kans op besmetting E. Colibacterie neemt toe
Onderzoekster Marije Schouten van Wageningen UR stelt dat het risico op een besmetting met de gevaarlijke E. Coli 0157 bacterie steeds meer toeneemt. Doordat mensen steeds vaker rechtstreeks contact hebben met rundvee op bijvoorbeeld kampeerboerderijen, zorg- en kinderboerderijen en bedrijven met kinderopvang neemt de kans op besmetting toe.
De consumptie van slecht gegaard vlees blijft nog steeds de belangrijkste route voor een besmetting met de bacterie. Schouten promoveert binnenkort op een onderzoek naar de aanwezigheid en de verspreiding van E. Coli 0157 op rundveebedrijven in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat E. Coli O157 inheems is in de Nederlandse rundveepopulatie. In Nederland is zo'n 7% van de melkveehouderijen en 9% van de vleeskalverbedrijven besmet met de bacterie.In de maanden juni tot en met oktober ligt de besmettingsgraad echter een stuk hoger dan in de winter. In de zomer is 15 tot 20% van de melkveebedrijven en 25% van de kalverbedrijven besmet, terwijl in de wintermaanden bijna geen besmette bedrijven worden gevonden, aldus Schouten.Kinderen in de leeftijd tot 5 jaar hebben het meest te duchten van een besmetting met de bacterie. Besmetting komt voornamelijk door rechtstreeks contact met mestdeeltjes. De besmetting kan leiden tot een acute nierfunctiestoornis. In Nederland worden ieder jaar ongeveer 30 kinderen getroffen door een acute nierstoornis. Van deze besmette kinderen overlijdt 5%.

Mijn advies luidt dan ook:

bak vlees tot het door en door gaar is
gebruik messen en snijplanken en dergelijke niet nogmaals voor andere producten nadat vlees ermee gesneden is of erop gelegen heeft en was het direct met heet water en afwasmiddel af
was uw handen goed na het aanraken van vlees

Bron: AgriHolland