Saturday, September 23, 2006

Atmosfeer begonnen te draaien * speigelen ofwel magnetische ompoling zorgt voor wisseling der seizoenen..

Herfst is begonnen
Uitgegeven: 23 september 2006 08:30 Laatst gewijzigd: 23 september 2006 08:32 AMSTERDAM - De herfst is officieel begonnen en met een maximumtemperatuur van 27 graden en flink wat zon wordt het zaterdag zelfs zomers weer. Dat meldt het KNMI zaterdag. De zomerse weersomstandigheden nemen na het weekeinde al weer af en de kans is groot dat de eerste herfstbuien over ons land trekken.
Volgens de sterrenkundige kalender ging de herfst zaterdagochtend om 6.03 uur van start en duurt tot 22 december. De zon stond toen precies boven de evenaar. Wereldwijd wordt de meteorologische herfst in de maanden september, oktober en november aangehouden als de herfstperiode.

Warmer
De meteorologische herfst is de afgelopen honderd jaar warmer geworden. De temperatuur in De Bilt is opgelopen van 9,4 graden gemiddeld over de eerste dertig jaar van de twintigste eeuw tot 10,2 over de laatste drie decennia.
De herfst is een overgangsseizoen met grote contrasten. De ene week kan het nog twintig graden zijn, terwijl het een week later sneeuwt en vriest.