Monday, August 02, 2010

Pakistan... ( HLN be)


Overstromingen Pakistan eisen meer dan 1.100 levens

De balans van de ergste overstromingen in meer dan 80 jaar in Pakistan is vandaag opgelopen tot meer dan 1.100 doden. Inmiddels zijn de eerste gevallen van cholera gemeld. Hulp bereikt de slachtoffers slechts langzaam, de hulpverleners proberen nog steeds duizenden mensen te bereiken die in het noord-oosten van het land vastzitten door de overstromingen.Bijna alle dodelijke slachtoffers vielen in de noordwestelijke grensprovincie Khyber-Pakhtunkhwa met als hoofdplaats Pashawar. Volgens gegevens van de Verenigde Naties zijn in dit gebied nog zowat 27.000 mensen van de buitenwereld afgesneden. In totaal zijn 1,1 miljoen Pakistanen getroffen door de ongekende watersnood.
De moessonregens waren dit jaar ongekend overvloedig. In het noordwesten van het land registreerde de Pakistaanse weerkundige dienst 312 millimeter neerslag in 36 uren.

Blank
Volgens de autoriteiten zijn vooral de bergachtige districten Shangla en Swat - waar ruim 300 doden zijn geteld - getroffen. Tal van rivieren traden buiten hun oevers en ganse landstreken staan blank. Veel dorpen zijn door de watermassa met de oppervlakte gelijk gemaakt. Ook in andere delen van Noord-Pakistan vielen doden door onweders. In het Pakistaanse deel van Kasjmir werden tot dusver 57 doden geteld.

Hulp
De overheden hebben dit weekend meer dan 30.000 reddingswerkers en soldaten op de been gebracht in de overstromingsgebieden. Volgens een legerwoordvoerder werden circa 20.000 mensen met helikopters en boten in veiligheid gebracht.
In Peshawar, een stad met 3 miljoen inwoners, hebben zowat 300 slachtoffers gemanifesteerd tegen de trage en moeizame hulpoperaties. Ze scandeerden slogans tegen de provinciale regering, die ze ervan betichten dat ze hen niet te hulp wil komen.

Gebrek hygiƫne
De hygiƫnische omstandigheden en het gebrek aan levensmiddelen vormen een gevaar voor de gezondheid. Vanuit noodkampen melden artsen de eerste gevallen van cholera, naast spijsverteringsaandoeningen en uitslagziektes.

De Europese Commissie heeft 30 miljoen euro humanitaire hulp vrijgemaakt. De Duitse regering stelt meteen tot 500.000 euro spoedhulp ter beschikking.

Ook omringende landen zoals India Afghanistan hebben te maken met extreem zware regenval en overstromingen.

(dpa/adb/ep)