Friday, August 27, 2010
Zwaarste regenval in 12 jaar.. ( ad)
Regenval zwaarste sinds 12 jaar
Vooral in Achterhoek uitzonderlijk veel neerslagROTTERDAM/DE BILT - De zware regenval van de afgelopen dagen is de zwaarste sinds medio september 1998 en de op twee na zwaarste ooit.
Het weerkundig instituut tekent daarbij aan dat het aantal meetstations door de jaren heen niet gelijk is geweest. De ranglijst kan daarom alleen worden gezien als een indicatie.
Veel ongemak
De wateroverlast blijft zorgen voor een hoop ongemak. In Groenlo is een camping ontruimd nadat een beek buiten haar oevers was getreden. Het centrum van Lichtenvoorde staat grotendeels blank. Waterschap Vallei & Eem, bij Amersfoort, probeert er alles aan te doen om te voorkomen dat woonwijken, industriegebieden en polders waar vee staat, niet onderlopen met water.
Sommige plaatsen in de Achterhoek kregen in één etmaal een hoeveelheid neerslag te verwerken die gemiddeld eens per honderd jaar voorkomt. Dat meldde het KNMI vanmiddag.
De meeste regen viel in het Gelderse dorp Lievelde. Het KNMI-weerstation daar kreeg 138 millimeter te verwerken. Dat is de op twee na hoogste hoeveelheid sinds tenminste 1950. De weerstations in de nabijgelegen plaatsen Hupsel en Rekken registreerden respectievelijk 131 en 126 millimeter, en komen daarmee ook in de top tien. De laatste keer dat het in Nederland op zo'n grote schaal zo hard regende, was in het najaar van 1998.
In verband met de extreem grote hoeveelheid neerslag werden alle gemalen en pompen meerdere keren gecontroleerd in onder meer Soest, Baarn, Amersfoort en Barneveld.
Het waterschap verwijderde vuil om het water zo goed mogelijk af te voeren. Alle gemalen draaien nu op volle capaciteit. Voor de zogenoemde Leliewoningen in de Amersfoortse wijk Kattenbroek die te laag zijn gebouwd, is de situatie zorgelijk. Hier zijn zandzakken neergelegd.
Stoomgemaal
Voor het eerst sinds 1995 is gisteravond ook het stoomgemaal Hertog Reijnout in de polder Arkemheen in Nijkerk gaan draaien. Het gerestaureerde monument uit 1883 wordt alleen nog in werking gesteld bij calamiteiten. Normaal gesproken draait het nog maar enkele dagen per jaar, als toeristische attractie.
De controle in het waterschap blijft vandaag intensief. Aan het einde van de middag beslist een calamiteitenteam of ook de komende nacht wordt gecontroleerd.
Noord- en Oost-Gelderland
De hulpdiensten in Noord- en Oost-Gelderland zijn vanaf gisteravond tot vrijdagochtend ruim 350 keer uitgerukt vanwege de wateroverlast. Met name de Achterhoek had het zwaar te verduren, meldde de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.
In deze regio sloeg het water een gat in de voorgevel van een huis. ,,Het water kwam onder de gevel door gespoeld. Er zijn geen gewonden bij gevallen'', aldus een woordvoerster. Het grootste aantal meldingen, zo'n 260 in totaal, kwam tussen donderdagavond en middernacht binnen.
De meeste daarvan kwamen uit de omgeving van Apeldoorn, Doetinchem en Lichtenvoorde. ,,Het water kwam via wc's omhoog, kelders waren ondergelopen en straten stonden blank.'' Enkele automobilisten die toch met hun auto een ondergelopen tunnel inreden, kwamen vast te staan.
Camping ontruimd na overstroming beek
In Groenlo is een camping ontruimd nadat een beek buiten haar oevers was getreden. Ook elders in de Achterhoek zorgt het overtallige regenwater voor veel overlast, meldden de gemeente Oost-Gelre en het waterschap Rijn en IJssel.
Op camping Marveld in Groenlo zijn ruim honderd caravans zwaar getroffen door de regenval. Tussen de hondervijftig en tweehonderd mensen moesten de camping verlaten. De camping ligt aan de Slinge.
Volgens het waterschap is het water er inmiddels weer aan het dalen.
Het centrum van Lichtenvoorde staat grotendeels blank, evenals delen van het industrieterrein, meldde de gemeente Oost-Gelre. De gemeente raadt bezoekers af naar Lichtenvoorde te komen vanwege de wateroverlast.
Ook in Doetinchem is veel wateroverlast. Daar zijn onder meer gymzalen ondergelopen, aldus een zegsvrouw van het waterschap. ,,Veel water uit de Achterhoek is vanuit Duitsland afkomstig. Dat komt vaker voor, maar de hoeveelheden zijn nu extreem. Alle gemalen in ons gebied draaien op volle kracht.''
De rivier de Berkel tussen Lochem en Zutphen krijgt ook veel water te verwerken. Het waterschap noemt de situatie daar zorgwekkend, maar van een eventuele evacuatie zoals bij Groenlo is vooralsnog geen sprake.
Top 10 van zwaarste regenval in Nederland
Hieronder volgt een top tien van de hoogste etmaalsommen zoals het KNMI die sinds 1951 bijhoudt:
1. Amsterdam (Noord-Holland), 9 augustus 1951: 148 millimeter
2. Gouda (Zuid-Holland), 24 juni 1975: 146 millimeter
3. Lievelde (Gelderland), 27 augustus 2010: 138 millimeter
4. Dirksland (Zuid-Holland), 14 september 1998: 131 millimeter
5. Hupsel (Gelderland), 27 augustus 2010: 131 millimeter
6. De Haukes (Noord-Holland), 9 juli 1989: 128 millimeter
7. Rekken (Gelderland), 27 augustus 2010: 126 millimeter
8. Steenbergen (Noord-Brabant), 4 juli 1952: 124 millimeter
9. Anna Jacobapolder (Zeeland), 14 september 1998: 123 millimeter
10. Ouddorp (Zuid-Holland), 14 september 1998: 120 millimeter