Friday, August 27, 2010

Danielle sterkt aan tot cat. 4 ( de morgen)



Orkaan Danielle sterkt verder aan tot categorie vier


DM update De orkaan Danielle is vanmorgen boven de Atlantische Oceaan nog verder aangesterkt tot een orkaan van categorie vier. Windsnelheden liepen op tot 215 kilometer per uur. Dat maakte het Amerikaans Nationaal Orkaancentrum (NHC) bekend.

Danielle wordt gevolgd door de tropische storm Earl, die op zee ook aansterkte. Experten in de Verenigde Staten verwachten dat het wel nog enkele dagen zal duren voor de twee de kusten bereiken.

Danielle groeide dus uit tot een orkaan van categorie vier op de schaal van Saffir-Simpson, die vijf niveaus telt. Volgens een bericht van het NHC om 11 uur kan ze wel nog heviger worden de komende 24 uur.

Hevige regens
De orkaan bevond zich om 8 uur nog 940 kilometer ten zuidoosten van de Bermuda-eilanden en zou naar het noordwesten trekken. Het NHC zegt dat Danielle naar het noorden zou moeten draaien en de Bermuda-eilanden via het oosten zou voorbijtrekken tijdens het weekend. De eilanden zouden wel door hevige regens kunnen getroffen worden.

Voor de VS en Canada zou er geen dreiging zijn. Wel zou Danielle gevaarlijke stromingen kunnen teweegbrengen, die delen van de oostkust van de VS vandaag kunnen treffen. (afp/ka/ddh)