Monday, August 02, 2010

Drie klovendam China : levensgevaarlijke situatie... ( HLN Be)


Tonnen afval bedreigen Drieklovendam in China

De Drieklovendam op de Jangtserivier in China, de grootste dam van de wereld, dreigt door tonnen afval verstopt te raken, zo heeft de pers vandaag gemeld. Het afval dat zich aan de dam opgehoopt heeft, is op sommige plaatsen zo compact dat het mogelijk is over de oppervlakte te lopen, schrijft de China Daily.

Rond de dam wordt dagelijks bijna drie ton afval geruimd, maar door een tekort aan personeel en uitrusting is de afvalberg gevaarlijk groot geworden. Overstromingen als gevolg van stortregens hebben het probleem bovendien verergerd.

"De enorme hoeveelheid afval rond de Drieklovendam zou de afwatering van de dam kunnen hinderen", zei Chen Lei, een directeur van het bedrijf China Three Gorges Corporation, dat verantwoordelijk is voor de stuwdam. Jaarlijks wordt ongeveer 10 miljoen yuan (1,5 miljoen dollar) besteed aan de opruimingsoperaties.

De enorme Drieklovendam (22 miljard dollar), die in 2008 af was, is 185 meter hoog en heeft een capaciteit van ruim 39 miljard kubieke meter water. (afp/adv)