Monday, August 02, 2010

Dodental overstromingen Pakistan blijft oplopen... ( nos)

Dodental overstromingen Pakistan boven 1100


Het dodental van de wateroverlast in Pakistan is opgelopen tot boven de 1100. Het land is getroffen door de zwaarste overstromingen van de afgelopen decennia.

Volgens de overheid zitten er in het noorden nog eens tienduizenden mensen vast, omdat het water hen heeft afgesneden van de buitenwereld. De regering heeft het leger ingeschakeld om mensen te evacueren.

Zware moessonregens hebben delen van het noordwesten van het land veranderd in kolkende rivieren en veroorzaakten aardverschuivingen. Volgens de lokale autoriteiten zijn meer dan 14.000 huizen weggevaagd. Talloze wegen en bruggen zijn onbegaanbaar geworden.

Evacuatie
Volgens Benoit de Gryse van Artsen zonder Grenzen daalt het waterpeil op dit moment. "Er dienen zich nu nieuwe problemen aan, zoals het uitbreken van ziekten en een tekort aan drinkwater."

De hulpverlening concentreert zich op de evacuatie van mensen die vastzitten, zegt De Gryse. Ook komt de voedseldistributie op gang. "Grooste probleem is dat er geen centrale plaatsen zijn waar mensen zich kunnen verzamelen. Dat betekent dat ze zich overal melden."

Meer regen
Pakistan heeft gevraagd om meer internationale hulp. De Verenigde Naties hadden al tien miljoen euro noodhulp uitgetrokken, VN-topman Ban Ki Moon heeft toezegd dat er zo spoedig mogelijk extra hulp komt. Eerder gaf de Europese Unie al dertig miljoen euro aan Pakistan.

Voor de komende dagen wordt nog meer regen voorspeld. Gevreesd wordt dat daardoor ook overstromingen onstaan in de zuidelijke provincie Sindh.