Sunday, August 01, 2010

China overstromingen.. ( Chinese media...)

Overstromingen China: ruim 1.400 doden of vermist


De gevolgen van de overstromingen in China worden steeds groter. Begin mei kreeg China met de eerste overstromingen van dit jaar te maken en sindsdien is de toestand alleen nog maar erger geworden. Officieel wordt er op dit moment gesproken over 928 doden en 477 vermisten.

China krijgt elke zomer te maken met zware regenval en overstromingen, maar dit jaar is het noodweer een stuk heviger dan in de voorgaande jaren. Op sommige plekken, bijvoorbeeld in het stadje Hanzhong, zijn het de ergste overstromingen sinds 1959. Van Hanzhong is dan ook nog maar weinig overeind gebleven, zoals op deze foto’s is te zien.

Over het algemeen geldt echter dat de ramp van dit jaar de ramp van 1998 nog niet overtreft. Bij die overstromingen kwamen ruim vierduizend Chinezen om het leven en raakten miljoenen hun huis kwijt. De Chinese regering wijst er telkens op dat we dat aan de Drieklovendam te danken hebben. Die houdt namelijk veel water uit de Yangtze rivier tegen, waarna het in het enorme stuwmeer wordt opgeslagen. De dam zou een overstroming kunnen doorstaan zoals die maar eens in de 10.000 jaar voorkomt.

Maar ondanks het werk van de Drieklovendam is het probleem nog lang niet voorbij en helemaal nog niet opgelost. Andere delen van de Yangtze rivier overstromen wel degelijk en ook andere rivieren in het midden, zuiden, noorden en noordoosten van China treden buiten hun oevers, vaak met noodlottige gevolgen.