Sunday, August 01, 2010

237 stuwdamennen China staan op scherp... ( Chinese staatsmedia.. meerdere bronnen)


Chinese premier waarschuwt voor meer overstromingen

Foto: Xinhua donkere wolken..

De Chinese premier Wen Jiabao waarschuwt dat zuid en centraal China rekening moet houden met nog meer regen en overstromingen. Dat meldt de BBC. Volgens Wen is de situatie op een ‘cruciaal punt’ gekomen en moet de bevolking zich voorbereiden op ‘meer zware overstromingen en rampen’.

China heeft al sinds weken/maanden/jaren te maken met zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen. Tijdens het regenseizoen is dat beslist niet ongewoon voor het Aziatische land, maar dit jaar is de ramp het grootst sinds 1998, het jaar waarin de Yangtze rivier ver buiten haar oevers trad en 4.100 mensen om het leven kwamen.

De overstromingen van dit jaar hebben al zeker aan 1400 mensen het leven gekost. En dat cijfer gaat waarschijnlijk nog flink oplopen, want enkele honderden Chinezen worden nog vermist. De afgelopen twee dagen kwamen er in het westen en midden van het land nog eens 34 om door de overstromingen.

In de komende dagen / weken wordt China verder op de proef gesteld. Er zijn vooral veel ogen gericht op de Drieklovendam. Tijdens de bouw van deze enorme dam in de Yangtze hebben Chinese regeringsleiders telkens geroepen dat de dam de beste manier is om grote overstromingen in het gebied van de Yangtze te voorkomen. Maar ook deze dam heeft zijn maximumcapaciteit. Het waterpeil in het bijbehorende stuwmeer is vrijdag gestegen naar 158 meter, een recordhoogte en nog maar 18 meter onder de maximumhoogte. China is inmiddels begonnen met evacuaties van vele miljoenen mensen die achter gevaarlijke dammen wonen. Zeer veel legereenheden zijn begonnen de evacuaties in goede banen te leiden.

Behalve door veel regen wordt China door nog een ander natuurfenomeen geplaagd: tyfoons. Na tyfoon Conson, kwam Chanthu aan land. Die richtte heel wat schade aan.