Sunday, August 01, 2010

Rusland in staat van noodtoestand na immense wildbranden.. ( RtL en meerdere media)

Bosbranden Rusland verspreiden zich

De bosbranden in het oosten van Rusland hebben zich de laatste 24 uur sterk uitgebreid. Ongeveer 100.000 hectare bos staat nu in brand, dat was gisteren nog zo'n 31.000 hectare.

Bosbranden vagen Russische dorpen wegSpookstad in Rusland door brandMoskou onder deken van smog

300.000 hectare in brand

Ook bijna 300.000 hectare toendra en grasland staat in brand. Volgens de autoriteiten zijn de branden rond de hoofdstad Moskou onder controle.

Oproep tot bidden
Voor de bestrijding van het vuur wordt ook hulp van boven gevraagd. "Ik dring er bij iedereen op aan samen te bidden dat regen op onze aarde neerdaalt", zei patriarch Kyrill van de Russisch-Orthodoxe Kerk tijdens zijn bezoek aan Nizjni Novgorod. De omgeving van de stad ten oosten van Moskou is zwaar getroffen door bosbranden.

Hete zomer
Rusland heeft de heetste zomer sinds het begin van de klimaatwaarneming, 130 jaar geleden. De sterke wind heeft op veel plaatsen het vuur aangewakkerd. Deze zomer zijn in Rusland al 932 natuurbranden gemeld.

Het is moeilijk nog juiste berichtgevingen door te kunnen geven omdat ook Russische media overspoelt word met berichten van nieuwe uitbraken van wildbranden en bosbranden. Er is vrijwel zeker sprake van honderden zowel duizenden doden.

Ook het Russische leger is opdracht gegeven met duizenden militairen de branden tegen te gaan wat onmogelijk word geacht vanwege de harde wind en toenemende hitte.