Monday, March 01, 2010

Superbacterie.. ( faqt.nl)

Superbacteriën gaan niet dood



Het wordt een steeds groter probleem in ziekenhuizen: bacteriën die met geen enkel antibioticum behandeld kunnen worden.

Volgens sommige schattingen zijn er in de Verenigde Staten al tienduizenden doden onder ziekenhuispatiënten per jaar door deze bacteriën. Hoewel deze organismen niet zoveel aandacht krijgen als het bekende MRSA vormen ze een veel grotere bedreiging.

De New York Times schrijft op basis van eigen onderzoek dat het aantal resistente bacteriën snel toeneemt. Gewone bacteriën zijn aan het evolueren zodat ze immuun raken voor bestaande antibiotica. Deze ziekteverwekkers veroorzaken longontstekingen en infecties van de urinewegen, bloed en andere delen van het lichaam.


Volgens onderzoeker is al meer dan 20 procent van de Klebsiella-infecties in ziekenhuizen in Brooklyn resistent tegen vrijwel alle moderne antibiotica. En deze supergerms verspreiden zich nu wereldwijd.

In Europa, waar zijn infecties door deze resistente bacteriën verantwoordelijk voor naar schatting tweederde van de 25.000 doden per jaar als gevolg van ziekenhuisinfecties.

De enige antibiotica die soms helpen tegen deze superbacteriën zijn ontwikkeld in de jaren 1940: colistine en polymyxine B. Deze medicijnen worden al tientallen jaren niet meer voorgeschreven omdat ze nier-en zenuwbeschadiging kunnen veroorzaken. Maar omdat ze niet veel zijn gebruikt, hebben bacteriën nog niet de kans gehad om resistent te worden tegen deze medicijnen.

Je moet alleen wel een paar kapotte nieren (en dialyse de rest van je leven) op de koop toe nemen.