Thursday, March 25, 2010

Natuur lost conflict op... ( ad)

Ruzie opgelost door stijging zeespiegel

CALCUTTA - Aan de stijging van de zeespiegel zitten ook positieve aspecten. Een ruzie tussen India en Bangladesh over het onbewoonde eiland New Moore is opgelost door het stijgende water. Het hele eiland is verdwenen...

Wat deze twee landen decennialang niet konden oplossen, is nu opgelost door global warming De opwarming van de planeet wordt almaar tastbaarder, ook op politiek vlak. Onlangs vergaderde de regering van de Malediven nog symbolisch op de zeebodem. En nu is het onbewoonde eiland New Moore al onder de zeespiegel verdwenen. Voordeel: de twist tussen India en Bangladesh over het onbewoonde eiland kan meteen stoppen.

Al bijna 30 jaar kibbelen India en Bangladesh over de controle van het kleine rotsachtige eiland in de Golf van Bengalen. De twee landen claimden het onbewoonde eiland dat zo'n 3,5 km lang en 3 km breed was. Satellietbeelden en patrouilleboten hebben bevestigd dat het eiland, dat deel uitmaakt van de Sunderbans-archipel, helemaal onder de zeespiegel verdwenen is.

"Wat deze twee landen decennialang niet konden oplossen, is nu opgelost door global warming", zegt de Indiase oceanograaf Sugata Hazra, professor aan de Jadavpur universiteit in Calcutta. "De snelle stijging van de zeespiegel in het gebied wordt echt wel alarmerend. Tot 2000 steeg het zeeniveau met amper 3 millimeter per jaar, maar de voorbije tien jaar is dat 5 millimeter per jaar geworden. In 1996 zonk het Lohachara -eiland al helemaal weg. Toen moesten de bewoners ijlings naar het vasteland verhuizen. Minstens tien andere eiland in de streek zijn ook bedreigd. Er zullen de komende jaren heel wat inwoners de eilandengroep moeten verlaten."

Bangladesh, een straatarm en laaggelegen land met 150 miljoen inwoners in de delta van de Ganges, is één van de meest bedreigde landen door de global warming. Experts schatten dat tegen 2050 het zeeniveau met 1 meter zal stijgen. Dat zal 18 procent van de Bengaalse kust onder water zetten en zo'n 20 miljoen inwoners in gevaar brengen.

Bangladesh noemde het eiland altijd Zuid-Talpatti. Er stonden geen gebouwen op het eiland, maar India stuurde in 1981 enkele paramilitairen naar New Moore om er symbolisch een vlag te planten. Zelfs na het verdwijnen van het eiland is het conflict nog niet helemaal voorbij, want de controle over de wateren van het eiland en van de rest van de archipel blijft een probleem.