Wednesday, March 24, 2010

Rusland zet groot materiaal in voor ijsschotsen.. ( de morgen.be)

Russische gevechtsvliegtuigen bestoken ijsschotsen


Vijftien Russische gevechtsvliegtuigen bestoken volgens Defensie in Moskou gekantelde ijsschotsen op grote waterlopen om opstuwingen ongedaan te maken en overstromingen te verhinderen. Voor het ongewoon offensief in Siberiƫ en in het Verre Oosten van Rusland worden slechts de allerbeste gevechtspiloten toegelaten.

De doelwitten van de vliegtuigen van het type Soechoi Su-24 en Su-25 en gevechtshelikopters Mi-8 zijn de rivieren Ob, Jenisej, Lena en Amoer. Nadat het ijs tot ontploffing is gebracht, moet het water sneller wegvloeien.

Tijdens de dooiperiode raakt het drijfijs vaak vast. Daardoor vormen zich stuwmeren in de grootste rivieren en stromen van Rusland, wardoor het water buiten de oevers treedt. Het ministerie van Civiele Bescherming verwacht dat rond de 3.000 steden met in totaal ongeveer twee miljoen inwoners deze lente door hoogwater bedreigd worden.

Rusland gebruikt zijn gevechtsvliegtuigen ook om de wolken met een chemisch goedje te beschieten en te laten uitregenen - zodat op belangrijke feestdagen in de hoofdstad de zon kan schijnen. (dpa/gb)

24/03/10 18u51