Sunday, March 21, 2010

Kenia.. ( de morgen.be)

Keniaanse overstromingsslachtoffers wachten op hulp


Na hevige regenval en overstromingen wachten honderden ontheemden uit de Noordelijke Riftregio in Kenia op hulp. In Turkana, een van de zwaarst getroffen gebieden, spoelden begin deze maand honderden huizen weg door de overstromingen.

"Mijn huis stond op eens onder water. Het toilet werd weggespoeld. De groenten uit mijn tuin ook", zegt Godfrey Chume, een van de ontheemden uit Turkana. De vader van twee kinderen zegt dat hij zo snel mogelijk met zijn gezin de heuvels in is gegaan, op de vlucht voor het water. "De jongens hebben er koorts aan overgehouden. Zolang ik nog bezig ben met het weer opbouwen van mijn huis, logeren we bij de buren."

Door de hevige regenval overstroomde de rivier Kerio begin maart. Wegen en gewassen die in de komende maanden geoogst hadden moeten worden, werden vernield. Chume zegt dat zijn gezin en andere gezinnen die in een nederzetting met de naam California (in Turkana) wonen, nog geen hulp hebben gehad. Het kost hen moeite om voldoende eten op tafel te krijgen. Met spaargeld kopen ze eten in een ander dorp. "Als dat te lang gaat duren, komen er problemen", voorspelt Chume.

De scholen en ziekenhuizen in Turkana, die op hoger gelegen plaatsen zijn gebouwd, overleefden de overstromingen. De kinderen van Chume kunnen dus nog gewoon naar school.

Cholera
Hoewel California tot nu toe van hulp verstoken bleef, wordt er wel hulp verleend in Turkana. Het Rode Kruis leverde eten en materialen aan ontheemden. Andere organisaties richtten zich op het beperken van een cholera-uitbraak. "We hebben zo'n zeshonderd mensen die te maken hadden met de cholera-uitbraak, geholpen met voorlichting en watertabletten", zegt Emanuel Mkoba, programmamanager van World Vision.

Het Rode Kruis schat dat meer dan 10.000 mensen getroffen zijn de door de overstromingen. Er vielen negentien doden. Honderden schapen, geiten en ezels verdronken. In Turkana moeten tenminste 240 gezinnen naar hoger gelegen gebieden verhuizen, om te voorkomen dat ze in de toekomst opnieuw slachtoffer worden van overstromingen. Volgens Patrick Nyonges van het Keniaanse Rode Kruis, bestaat er een grote kans dat de rivier in mei en juni - het regenseizoen - opnieuw buiten zijn oevers treedt.

Het Rode Kruis diende een verzoek in voor verschillende acties in Turkana, zoals het verstevigen van de oevers van de rivier, herinstallatie van vijf waterpompen voor schoon drinkwater, verstrekking van zaden - zodat boeren die hun oogst kwijt zijn opnieuw kunnen planten - en het repareren van de infrastructuur. (IPS/adb)