Saturday, July 25, 2009

Zware onweders en enorme hagelbollen in Oostenrijk


Zware onweders hebben, na de grote hitte van de afgelopen dagen, een spoor van vernieling getrokken door Oostenrijk. Hevige rukwinden, zware regenval en hagelbollen zo groot als tennisballen trokken vannacht van Salzburg over Boven-Oostenrijk naar Neder-Oostenrijk en Wenen. Tientallen mensen liepen volgens de zender ORF verwondingen op, en tienduizenden gezinnen zaten vanmorgen zonder stroom.

Schade
De grote hagelkorrels boorden zich door daken, de wind raasde tot 100 kilometer per uur en ontwortelde bomen en rukte daken af. Volgens de ORF sloeg de bliksem over heel het land meer dan 12.000 keer in. Duizenden brandweerlieden waren in de weer om straten vrij te maken en kelders leeg te pompen.

Rampenplan
In delen van de deelstaat Salzburg werd het rampenplan afgekondigd. In Pinzgau veroorzaakte een blikseminslag een bosbrand, die de brandweer pas na vier uur kon bedwingen. In de hoofdstad Wenen moesten de hulpdiensten ongeveer 460 keer uitrukken. Het onweer had daar onder andere tramleidingen en elektriciteitskabels beschadigd en straten onder water gezet. Op de Donau dreef de hevige wind een rondvaartboot naar de oever en liet haar aan de grond lopen. De "Admiral Tegethoff" sloeg daarbij lek en de 250 passagiers moesten aan land gebracht worden. (dpa/sam)

www.hln.be