Saturday, July 18, 2009

Aardverschuiving Duitsland..( telegraaf)


Aardverschuiving sleurt huis in meer MAAGDENBURG - In de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt is door een aardverschuiving in de nacht van vrijdag op zaterdag een huis een meer in gesleurd. Drie bewoners, die op het moment van de ramp waarschijnlijk sliepen, worden vermist en zijn volgens de autoriteiten waarschijnlijk dood.

Een ander huis is half afgebroken. Aan de oever van het Concordiameer is een stuk terrein van 350 bij 150 meter in het water verdwenen. Door de aardverschuiving ontstond een enorme vloedgolf die aan de andere kant van het meer het schip Seelandperle aan land spoelde.

Meer dan zestig mensen uit de omgeving zijn geëvacueerd. Het gebied is een populaire vakantiebestemming. Een woordvoerster van de autoriteiten repte over een „onvoorstelbare ramp”, aldus weekblad Der Spiegel op zijn website. De oorzaak van de aardverschuiving is nog onduidelijk.

Veel inwoners van het stadje Nachterstedt denken dat de ramp te maken heeft met bruinkoolwinning in het verleden. Het Concordiameer is geen natuurlijk meer, maar ontstaan door ontginning van bruinkool in een open groeve. Burgemeester Heidrun Meyer noemt de ramp 'verschrikkelijk'.