Wednesday, July 22, 2009

Ook schildpadden gedessorienteerd door veranderingen in golfstromen..


Let u op navolgend bericht waar de schildpadden aan waren gespoeld....

Herstelde zeeschildpadden terug naar de natuur ( nos)




Burgers' Zoo en Diergaarde Blijdorp zetten vandaag twee dikkopzeeschildpadden op transport naar het zuiden van Portugal. De dieren waren in 2008 in zeer slechte conditie aangespoeld op het strand bij Groote Keeten, boven het Noord-Hollandse Callantsoog en in Westenschouwen (Zeeland).

De dikkopzeeschildpad staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de World Conservation Union.

De schildpadden werden nadat ze de nodige medische zorg hadden gekregen, opgevangen in Burgers' Zoo en Diergaarde Blijdorp. Beide dieren waren ernstig onderkoeld en gewond. Eén van hen had long- en oogontsteking, miste een deel van een flipper en zat onder de olie.

Koude Noordzee
Toen ze werden gevonden waren ze meer dood dan levend. Dat kwam vooral door het koude Noordzeewater. Normaal gesproken leeft deze schildpadsoort in het Middellandse Zee-gebied en het westelijk deel van de Atlantische Oceaan, waar het water warmer is dan in de Noordzee.





Hoe ze in Nederland terecht zijn gekomen, is niet helemaal duidelijk. Gedacht wordt dat ze door ze door ziekte of verwonding gedurende langere tijd aan de oppervlakte hebben gedreven en door de noordelijke stroming naar de voor hen veel te koude Nederlandse wateren zijn gevoerd.

Zoomarine
De schildpadden zijn nu weer gezond genoeg om te kunnen worden uitgezet in de vrije natuur. Op het meest zuidwestelijke punt van Europa worden de dieren in samenwerking met het aquarium van Lissabon door specialisten van Zoomarine vrijgelaten in de Middellandse Zee.