Wednesday, July 22, 2009

zwaar onweer heeft huisgehouden in grote delen Belgie.. ( de morgen be)

Zwaar onweer hield lelijk huis in het oosten van het land

Een zeer actief onweersgebied is gisteren over het noordoosten van het land getrokken. Vooral in de Vlaams-Brabant, Limburg en in de Antwerpse Kempen leidde dat tot extreem hevige regenval, veel blikseminslagen en grote hagelbollen.

Hoogspanningsmast valt op wagen in Lint
In Lint heeft het onweer een hoogspanningsmast omver geblazen. Die kwam op een wagen terecht. Verder werden bomen ontworteld en staan straten blank.

De hoogspanningsmast van Elia aan de Liersesteenweg knapte kort voor 18 uur en belandde op een wagen. De bestuurder moest door de brandweer uit zijn voertuig worden bevrijd en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Verder werden een dak en andere elektriciteitsleidingen beschadigd. Elia kwam ter plaatse om de schade te herstellen, al kan dat zeker nog twee à drie dagen duren.

Geen stroom in Lier en omstreken
Ten gevolge van de schade zaten Lier, Duffel, Rumst en Koningshooikt grotendeels zonder stroom. Volgens Eandis-woordvoerder Jean-Pierre Blomme had Lier na 10 minuten alweer elektriciteit en kregen de andere gemeenten een halfuur tot een uur later ook weer stroom.

Burgemeester van Lint Stanny Tuyteleers vermoedt dat zijn gemeente werd getroffen door een windhoos. "De ganse zuidzijde van het dorp is zwaar getroffen. Bomen werden omgewaaid en straten en huizen staan onder water", zegt hij.

Verkeer
Op de E314 ter hoogte van Park Midden-Limburg en Houthalen moest het verkeer opletten voor het gladde wegdek en het beperkte zicht. Ook ter hoogte van Hasselt reden de automobilisten stapvoets.

Boom op tent jeugdkamp in Halen
In Herk-De-Stad ging de tent van een jeugdkamp waaien. In de Stuikstraat in Halen kwam een boom op een bivak van een jeugdvereniging uit Rotselaar terecht. De vereniging overwoog om het kamp op te breken en terug naar huis te keren.

De hulpdiensten zijn druk in de weer om de oproepen te verwerken. Enorm veel daken zijn beschadigd door de dikke hagelbollen, die afkomstig waren van een windhoos in Halen en Lummen.

Windhaan van kerk gewaaid in Waarloos
De brandweer van Kontich is moeten uitrukken naar de Sint-Michaelskerk in Waarloos, omdat de windhaan er weggewaaid was.

De windhaan werd aan de voet van de kerk teruggevonden. Het kruis bengelt nog aan de torenspits en zal woensdag met een hoogtewerker naar beneden worden gehaald. Verder moesten de brandweermannen uitrukken voor omvergewaaide bomen en ondergelopen kelders. Het korps kreeg 42 noodoproepen.

200 oproepen in Hasselt
De Limburgse 100-centrale in Hasselt kreeg dinsdagavond 200 oproepen te verwerken tijdens het passeren van een hevig onweer, dat gepaard ging met een windhoos. De meldingen begonnen vanaf 18.15 uur binnen te lopen. De windhoos met zware hagelbuien trok door de gemeenten Halen, Herk-de-Stad, Lummen, Heusden-Zolder, Houthalen en Lommel.

Eerst hagel, dan nevel
Naast een tweehonderdtal oproepen naar de 100-centrale gingen tal van andere meldingen rechtstreeks naar de verschillende brandweerkorpsen. Vooral daken en auto's liepen zware averij op door hagelbollen, op sommige plekken zo groot als knikkers. In Bolderberg (Zolder) zagen de straten wit door het hageltapijt. Tijdens het smelten verdampte het water zodat er een dikke nevel hing. Dat was ook het geval in Lummen en Houthalen.

Bomen omgewaaid
Verschillende bomen waaiden om. De brandweer van Heusden-Zolder had zelfs versterking nodig en kreeg bijstand van de korpsen van Beringen, Sint-Truiden en Tongeren, want de meest dichtbijgelegen korpsen waren zelf druk in de weer.

Lummen
De verkeerswisselaar met de E313 en E314 in Lummen kreeg af te rekenen met wateroverlast. Rond 20.30 uur was de rijbaan daar terug vrij. In Lummen kreeg deelgemeente Thiewinkel het hard te verduren.(belga/dea/mvl)