Saturday, July 18, 2009

Doden door noodweer Europa ( nos.nl)


Europa geteisterd door zwaar noodweer..

Doden door extreem weer in Europa 18-07-09




Nog geen maand na de hevige regens die in Tsjechië aan zeker dertien mensen het leven kostten, is Midden-Europa opnieuw door noodweer getroffen. In het noorden van Italië kwamen vier mensen om. Ook Oostenrijk en het zuiden van Duitsland hadden zaterdag last van zware regenval.

In Oostenrijk verklaarden de autoriteiten de stad Graz tot rampgebied. De bevolking werd opgeroepen kinderen en dieren binnen te houden, nadat talrijke beken buiten hun oevers waren getreden.


In de buurt van de Noord-Italiaanse havenstad La Spezia stierf een visser. De 49-jarige Italiaan was in de nacht van vrijdag op zaterdag op een steiger aan het vissen, toen metershoge golven hem het water insleurden. Bij Borca di Cadore, ten noorden van Venetië, kwamen een bejaarde vrouw en haar zoon om, toen hun woonhuis door aardverschuivingen werd verpletterd.

In Italië heerste tot en met vrijdag een hittegolf. In de buurt van de Toscaanse stad Viareggio kwam een 74-jarige man om, toen de zeilboot waarop hij voer, omsloeg. Het peil van het Gardameer en het Lago Maggiore is volgens het Italiaanse persbureau ANSA de laatste tijd niet zo hoog geweest en het water in de rivier de Po stond zaterdag 70 centimeter hoger dan voor de hevige regens begonnen.

In Oostenrijk kwam vrijdag een 71-jarige Duitser om het leven, toen hij met drie anderen in de bergen wandelde. De vier mannen liepen achter elkaar op een bergpaadje en zochten een schuilplaats voor naderende buien en rukwinden. De 71-jarige liep achteraan en leek twintig meter te zijn gevallen, toen de man voor hem kabaal hoorde en omkeek.

Aardverschuiving
In de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt sleurde een aardverschuiving in de nacht van vrijdag op zaterdag een huis het Concordiameer in. Drie bewoners, die op het moment van de ramp sliepen, worden vermist. Waarschijnlijk zijn ze niet meer in leven.

Meer dan zestig mensen werden geëvacueerd. Het was zaterdag niet duidelijk of de regen van de laatste dagen de oorzaak is. Veel mensen in de buurt speculeren dat de aardverschuiving het gevolg is van de winning van bruinkool in het verleden.

In de Slowaakse plaats Trencin viel een dode, toen bij zware regenval en sterke wind een grote feesttent instortte. Meer dan veertig mensen raakten gewond, van wie vijftien ernstig. Dat gebeurde tijdens het Pohoda-festival, het grootste muziekfestival in Slowakije. Het festival werd afgelast. In Kroatië richtte noodweer vooral aan de Adriatische kust grote vernielingen aan. Op een strand kwam een Hongaarse toerist om.

Bosbrand
Heeft Midden-Europa last van regen, in Spanje kostte een bosbrand een 86-jarige man het leven. Hij werd in de buurt van Lérida in het noordoosten van het Zuid-Europese land in zijn auto door de vlammen ingesloten, deelden de autoriteiten zaterdag mee. Het vuur verwoestte ongeveer 5000 hectare bos.