Griepepidemie blijft vooralsnog uit
Uitgegeven: 21 februari 2007 08:56
AMSTERDAM - De griepepidemie die elk jaar in de winter de kop opsteekt, blijft vooralsnog uit. Dat bleek woensdag uit cijfers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, NIVEL.
Vorig jaar steeg het aantal griepbesmettingen in Nederland vanaf week 6 opvallend hard. Dit jaar ligt het aantal zieken vanaf begin februari juist veel lager dan normaal.
Ondanks het uitblijven van een epidemie, trekt farmaceut Roche aan de bel over de slechte kennis van Nederlanders over griep. Uit een onderzoek van Roche onder ruim 1200 mensen blijkt dat de ziekte regelmatig wordt verward met een onschuldige verkoudheid. Ook worden de gevolgen van griep ernstig onderschat.
Overlijden
Bijna driekwart van de bevolking denkt dat elk jaar minder dan vijfhonderd mensen sterven aan de gevolgen van griep. In werkelijkheid overlijden duizend tot 2000 mensen jaarlijks aan de ziekte.
Van de ondervraagden zegt 27 procent het afgelopen jaar griep te hebben gehad, terwijl in werkelijkheid maar 10 procent besmet was met het influenzavirus.
Loopneus
Uit het onderzoek van Roche, uitgevoerd door een onderzoeksbureau van de Universiteit van Maastricht, blijkt verder dat de helft van de Nederlanders meent dat een loopneus bij griep hoort. Een loopneus is echter juist typerend voor verkoudheid.
Ventilatie
45 Procent is ervan overtuigd dat gezond eten en vitaminepillen slikken voldoende bescherming biedt. Ook is 49 procent van mening dat men door goede ventilatie griep kan ontlopen.
Meer dan driekwart vindt onder de dekens en uitzweten de beste remedie tegen de ziekte. Meer dan 78 procent gaat dan ook niet naar de huisarts bij een griepje.