Thursday, February 15, 2007

Duitse overheid allrt op uitbreken vulkaan keulen

Vulkaan bij Keulen kan uitbarsten

AMSTERDAM - Een deel van Nederland loopt het risico getroffen te worden door een vulkanische uitbarsting in Duitsland. Een slapende vulkaan in het Eifel-gebied bij Keulen zou de Duitsers plotseling kunnen verrassen, zo waarschuwen onderzoekers.


Het is 12.900 jaar geleden dat de vulkaan bij het Laacher meer geĆ«xplodeerd is, maar in Bild verwijst professor Ulrich Schreiber naar het huidige gevaar: „Een plotselinge uitbarsting is ook nu op elk ogenblik mogelijk. De risico's worden onderschat!”. Ook professor Hans-Ulrich Schmincke veronderstelt dat er een nieuwe fase van activiteit aan zit te komen. Dit zou veroorzaakt worden door opstijgende CO2 bij het Laacher meer, wat zorgt voor een bedreigend rumoer in de aardkorst. Daardoor groeit de kans op een uitbarsting.

Door de conclusies te trekken vanuit het weer welke de voorbodes zijn van vulkanen en superdissasters kan eruit opgemaakt worden dat er sprake is van een situatie waarin we zorgelijk moegn gaan nadenken over wat komen gaat de komende jaren.