Jakarta staat voor driekwart onder water
JAKARTA - In Jakarta zijn in totaal 29 mensen omgekomen in het watergeweld als gevolg van tropische stortbuien de afgelopen dagen. Vooral verdrinking, electrocutie en mogelijke epidemieën zijn levensbedreigend voor de meer dan 340 duizend mensen in Jakarta die dakloos zijn geworden.
Volgens een woordvoerder van het informatie-centrum van de provinciale overheid staat nog steeds driekwart van Jakarta blank. In sommige buurten staat het water meer dan twee meter hoog en kan het door de nachtelijke stortbuien al dagen nergens heen.
Duizenden mensen zitten hierdoor als ratten in de val en kunnen sterk verhongerd moeilijk aan eten en schoon drinkwater komen door het chronisch gebrek aan rubberboten in met name Oost Jakarta.
Veel mensen zijn steeds cynischer over de hulp die de Indonesische regering tot nu toe geboden heeft. “Gouverneur Sutiyoso zou hier naartoe komen om te helpen. Maar het zijn alleen maar praatjes,” zo vertelt de dodelijk vermoeide Toyib uit Grogol in West Jakarta waar het water in sommige wooncomplexen nog steeds twee meter hoog staat. Geld voor voedsel heeft hij niet. Met zijn vrienden probeert hij nu met een gehuurde trekkar een zakcentje te verdienen door ritjes aan te bieden aan buurtbewoners wiens huis onder water staat.
De Indonesische president Yudhoyono heeft ondertussen de bewoners van Jakarta verzekerd dat de bescherming van het Presidentiële Paleis tegen het wassende water een ondergeschikte rol speelt bij de gezondheid van de stadsbevolking. Gisteren liep dan ook het historische Istana Merdeka paleis onder, nadat de sluizen bij het naarbijgelegen Manggarai in Oost Jakarta eindelijk werden opengezet om het water uit de Ciliwung-river weg te laten stromen.
Het financiële zakencentrum rond de hoofdweg Jalan Sudirman in Jakarta is ook volledig lamgelegd doordat het telefoonverkeer al drie dagen overbelast is. “Ze kunnen niets. ABN AMRO en KLM hebben ook hun kantoor daar en er is dus enorme economische schade,” aldus de voorzitter van de Nederlandse Club, Joost de Raad.
Ook de Nederlandse expat-gemeenschap in Kemang, in Zuid Jakarta is zwaar getroffen door de hevige overstromingen. Jan Van Warmoeskerken van de Nederlandse Ambassade zag op vrijdag binnen een uur zijn huis volstromen en verloor een deel van het huisraad aan het gore regenwater. “Meubels, schilderijen en foto’s. We zijn het allemaal kwijt. De rest hebben we honderd meter lang boven ons hoofd naar buiten moeten dragen, terwijl we tot ons navel door het water waadden,” zo vertelt Jan die met zijn gezin naar een hotel moest uitweken door het stijgende water.
Voor sommige Nederlanders is het enige lichtpuntje de heropening van de Frieze stamkroeg Eastern Promise dat donderdagnacht de deuren moest sluiten toen het water de cafe-bezoekers tot aan de enkels in het water zette. “Voor een drankje kun je hier weer gewoon terecht. Maar de keuken is nog gesloten,” zo meldde manager Lens ter Wee op maandagochtend.
De overstromingen zijn te wijten aan de grootscheepse boskap die gepleegd word, de bomen zouden normaal gewijs de regenloop behoorlijk tegenhouden maar nu is de grond zo snel verzadigd dat de overstromingen zeer ernstige vormen aan heeft genomen.
De problemen zijn al langer gaande maar blijkbaar heeft de overheid zowel de plaatselijke bevolking hier geen oren naar omdat commercieel belang van een aantal personen hoger teld dan het levensbelang van miljoenen Indonesiers.