Saturday, May 27, 2006

Ruim 1700 doden door beving Java

Buitenland

za 27 mei 2006, 09:39
Dodental aardbeving Java loopt nog verder op
JAKARTA - Het dodental door de aardbeving op het Indonesische eiland Java is nog verder opgelopen. Kort nadat een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken had gemeld dat zeker 1325 mensen zijn omgekomen, maakte het ministerie bekend dat het dodental al tot boven de 1700 was gestegen.


„Wij krijgen steeds meer gegevens binnen”, zei een woordvoerster van de rampenbestrijdingsdienst van het ministerie. Het aantal van 1700 is volgens haar gebaseerd op tellingen in vijf districten in Yogyakarta en Midden-Java. Het aantal gewonden loopt in de duizenden.

Over de materiële schade is nog niet veel meer bekend dan dat er volgens getuigen duizenden gebouwen zijn ingestort. Onder het puin liggen waarschijnlijk mensen. De luchthaven van Yogyakarta is gesloten omdat de start- en landingsbaan beschadigd is. De stad is over de weg moeilijk te bereiken

Yogyakarta ligt niet ver van de vulkaan de Merapi, die de laatste tijd actief is. Een vulkanoloog in Yogyakarta zei dat de aardbeving niet is veroorzaakt door de vulkaan, maar dat de activiteit van de Merapi na de beving is toegenomen.