Saturday, May 27, 2006

Dodental blijft oplopen... ( 2700)

Dodental aardbeving Java loopt nog verder op

Uitgegeven: 27 mei 2006 06:56
Laatst gewijzigd: 27 mei 2006 14:08

JAKARTA - Het aantal doden door de aardbeving op Midden-Java stijgt snel. Volgens de laatste mededeling van de autoriteiten zijn zeker 2700 mensen om het leven gekomen. De Britse zender BBC World noemde een aantal van 3500.


De Indonesische autoriteiten vrezen dat het dodental nog veel hoger zal uitvallen omdat vrijwel zeker nog veel mensen in de puinhopen van hun huizen bekneld zitten.

Puin

Op veel plaatsen zijn de telefoon- en elektriciteitsleidingen gebroken. Straten zijn bezaaid met puin. Veel mensen raakten in paniek omdat zij vreesden dat de aardbeving gevolgd zou worden door een tsunami. Tot zo'n vloedgolf kwam het echter niet.

De luchthaven van Yogyakarta is gesloten omdat de start- en landingsbaan beschadigd is. De stad is over de weg moeilijk te bereiken.

Merapi

Yogyakarta ligt niet ver van de vulkaan de Merapi, die de laatste tijd actief is. Een vulkanoloog in Yogyakarta zei dat de aardbeving niet is veroorzaakt door de vulkaan, maar dat de activiteit van de Merapi na de beving is toegenomen.

De aardbeving heeft ook schade aangericht aan het wereldberoemde monument Borubudur, het grootste boeddhistische complex ter wereld. Op foto's die kort na beving zijn gemaakt is te zien dat beeldbouwwerk is verwoest.

De totale schade aan het complex uit de negende eeuw is nog onduidelijk. Of ook het nabij gelegen hindoeïstische complex Prambanan schade heeft opgelopen is niet bekend.

Nederlanders

De reisondernemingen TUI, OAD en Thomas Cook hebben zaterdag gemeld dat alle Nederlandse vakantiegangers in de door een aardbeving getroffen regio ongedeerd zijn gebleven. Vrijwel alle toeristen zijn inmiddels vertrokken uit het rampgebied.

De drie reisondernemingen voeren een reeks merken en hebben samen vrijwel de hele toeristische markt in Nederland in handen. Toen de aardbeving gebeurde, verbleven er naar schatting zo'n 150 Nederlanders in georganiseerd verband in de getroffen regio.