Openbaar leven plat door sneeuw DEN HAAG - Ernstige sneeuwval heeft zondag het leven op straat zo goed als stilgelegd. Treinen en bussen reden niet of nauwelijks. Schiphol moest tientallen vluchten annuleren. Wegen waren zo goed als onbegaanbaar. Een 58-jarige vrouw uit Brussel kwam zondagmorgen om het leven toen haar auto op de A27 bij Lexmond in een slip raakte en in een sloot belandde. Het KNMI verwacht dat de problemen maandagmorgen nog zullen voortduren. Spoorwegbeheerder ProRail raadt mensen aan maandagmorgen niet met de trein te gaan.
Rijkswaterstaat waarschuwt om vooral niet te hard te rijden op de weg en voor vertrek de weerberichten goed te checken.
Het KNMI verwacht ook in de nacht van zondag op maandag nog sneeuw, zij het minder heftig dan de buien die in het afgelopen etmaal zijn gevallen. Het zal landinwaarts 5 tot 10 graden vriezen, voorspelt het weerstation.
De politie kreeg zondag meldingen binnen van vele tientallen aanrijdingen.Veel winkeliers hadden zich opgemaakt voor een topdrukke dag, zo vlak voor de kerstdagen. Maar het grote publiek bleef weg. Theatervoorstellingen, voetbalwedstrijden en andere activiteiten werden afgelast. De lege straten boden veel kinderen een buitenkansje. Zij konden volop sneeuwballen gooien, sleetje rijden en sneeuwpoppen maken.
Veel viaducten en tunnels bleken gevaarlijk. Op bijvoorbeeld het verkeersknooppunt Prins Clausplein bij Den Haag kwamen vele auto's de viaducten niet op. Ze gleden terug op de weg. Enkele rijbanen werden daar afgesloten.
Rijkswaterstaat kondigde iets na twee uur in de middag een 'verkeersalarm' af, de zwaarste waarschuwing. Het was te gevaarlijk om nog de weg op te gaan, vond de instantie. De mensen die toch op pad moesten, kregen het advies om heel langzaam te rijden, goed afstand te houden en niet in te halen. Honderden strooiwagens en sneeuwschuivers werden ingezet om de wegen sneeuwvrij te maken. De ANWB meldde aan het eind van de middag dat op de meeste snelwegen in Nederland tenminste één rijbaan begaanbaar was. Het verkeersalarm werd overigens zondagavond weer door Rijkswaterstaat ingetrokken, net als het weeralarm dat het KNMI eerder op zondag had afgegeven.
Het CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma greep de weersomstandigheden aan om opnieuw kritiek te spuien op het KNMI. Volgens de parlementariër is de weersinstantie keer op keer te laks met het waarschuwen van de mensen. Donderdag had hij dat ook al gezegd. Tot nu toe mag alleen het KNMI een weeralarm afkondigen. Atsma vindt dat concurrerende weerstations, zoals bijvoorbeeld Meteoconsult, ook bij die afwegingen betrokken moeten worden.
De ANWB voorspelt dat de verkeersoverlast weggebruikers ook maandag nog parten zal spelen. „Gelukkig is het vakantie”, zei een woordvoerder. Normaal gesproken staat er in vakantietijd in de ochtendspits van maandag volgens hem ongeveer 100 kilometer file. Buiten de vakantietijd is dat 200 tot 250 kilometer. De ANWB verwacht dat de files langer zullen zijn dan op een normale vakantiedag.
ProRail denkt dat maandag de schade aan treinsporen nog niet is hersteld. Het aanhoudende slechte weer zal bovendien nieuwe schade aanrichten, verwacht een woordvoerder. ProRail hoopt dat de treinvertragingen in de loop van de maandag zullen afnemen.
Ook in andere Europese landen was het koud en viel er veel sneeuw. In Oostenrijk, bijvoorbeeld, kwamen zeker drie personen om het leven. Allen werden overvallen door de kou toen ze na een avondje stappen terugkeerden naar huis. Eén van hen, een 19-jarige jongen, had geen jas aangedaan toen hij een discotheek verliet. Bij -23 graden bleef hij in de sneeuw steken en vroor hij vervolgens dood. Een andere man kwam om toen hij op weg naar huis van een helling gleed.