Sunday, December 20, 2009

Meer co2 .... ( Stan de Jong)

Meer CO2 is goed voor het leven op aarde
Auteur Percolator 19 december , 2009



In deze klimaathysterische tijden doen een hoop onzinverhalen de ronde over CO2 (koolstofdioxide).

Het is goed die te blijven bestrijden, ook in de nasleep van de zojuist mislukte klimaatconferentie van Kopenhagen. De klimaatalarmisten kunnen en konden in Nederland en de rest van de Westerse wereld ongestoord de agenda bepalen in de pers, op de radio en op televisie. Een grote scheur opzetten en appelleren aan goede bedoe-lingen werkt blijkbaar uitstekend.

En ‘goede bedoelingen’ zijn in de Nederlandse media grotendeels synoniem met progressieve of calvinistische doelstellingen. Linkse journalisten en politici hebben het onderwerp van de klimaatverandering weggekaapt bij de objectieve wetenschap. Ze zijn er ongegeneerd mee aan de haal gegaan. Zij zullen het ook niet kunnen accepteren dat de klimaattop op een debacle is uitgelopen. Sterker nog: ik voorspel u dat ze de komende weken en maanden alle zeilen zullen bijzetten om deze faliekante mislukking te gaan bagatelliseren, goedpraten en zelfs ontkennen. Mark my words! Dit doet het ergste vrezen. De vergelijking met ontwikkelingshulp dringt zich op. De weg naar de hel is maar al te vaak geplaveid met goede voornemens. En deze zijn nu ook nog gegoten in dogmatisch beton. Afijn, wilt u eindelijk eens de waarheid weten over CO2, zonder al die linkse newspeak? Lees dan vooral even door.

De lucht om ons heen bestaat voornamelijk uit stikstof (78%), zuurstof (21%) en argon (1%). Van de overige bestanddelen is zo weinig aanwezig dat dit zich niet meer in een geheel percentage laat uitdrukken. In de wetenschap wordt daarom dikwijls het aantal deeltjes per miljoen als maatstaf gehanteerd. De eenheid hiervoor is parts per million (ppm). Hiermee kan de samenstelling van de buitenlucht veel nauwkeuriger worden weergegeven:

• Stikstof: 781.000 ppm;

• Zuurstof: 209.000 ppm;

• Argon: 9.325 ppm;

• Koolstofdioxide: 388 ppm;

• Diverse reststoffen: 287 ppm.

Gedurende de afgelopen eeuw is het gehalte aan CO2 (koolstofdioxide) in de lucht toegenomen van grofweg 280 ppm tot 388 ppm. Dat is een gemiddelde toename van één op de miljoen deeltjes per jaar. Om dit even in perspectief te plaatsen: CO2 is voor de mens pas schadelijk vanaf 50.000 ppm.

Planten hebben CO2 nodig om te kunnen overleven. Het is voor de plant wat zuurstof is voor mens en dier. Door middel van fotosynthese zetten planten koolstofdioxide en water om in zuurstof en suikers. Als mensen en dieren ademhalen dan wordt zuurstof verbrand en koolstofdioxide uitgestoten. Zonder zuurstof in de atmosfeer zouden alle mensen en dieren binnen afzienbare tijd uitsterven. Zonder koolstofdioxide zouden alle planten na verloop van tijd het loodje leggen. En zo is het kringetje rond. Mensen en dieren zijn voor hun leven afhankelijk van de zuurstof die planten produceren. Planten zijn op hun beurt weer afhankelijk van de CO2 die mensen en dieren uitademen.

Meer CO2 in de lucht is goed voor de flora. Hoe hoger de concentratie, hoe beter planten groeien, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek (check, check, check). En dit komt weer ten goede aan de dierenwereld en de mensheid. Dat is een win-win-situatie voor het welbevinden van alle leven op aarde.

Gedurende het Jura tijdperk, zo’n 150 tot 200 miljoen jaar geleden, was het CO2-gehalte in de lucht tot wel tien keer hoger dan op dit moment. Dit was de bloeiperiode van de grote dinosauriërs. De eerste vogelsoorten ontstonden op aarde. Het krioelde van het leven. De aardbodem was bedekt met een dikke weelderige plantendeken. Kortom, veel CO2 zorgde voor een uitbundige flora en fauna.

De vraag is dan ook wanneer al die kolen- en oliegestookte elektriciteitscentrales eindelijk eens worden gebouwd in de derde wereld? Daarmee sla je immers twee vliegen in één klap:

1. Arme sloebers krijgen eindelijk huis aan huis toegang tot een betrouwbare elektriciteitsvoorziening en daarmee tot meer welvaart en welzijn;

2. Door de extra CO2-uitstoot van die centrales schieten de opbrengsten van de landbouw omhoog. Hierdoor is er meer voedsel beschikbaar voor iedereen. Dit kan helpen bij het terugdringen van de hongersnood op aarde.

Alle ontwikkelingswerkers zouden dit luidkeels moeten toejuichen. Eind goed, al goed.

Wanneer valt dat kwartje nou eens?